Hoofdcategorie op reis

Zeilen met een kleintje: 10 praktische tips

19:51

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een paar jaar als flottieljeleiding en drie jaar de wereld rondreizen met een Landrover leidde voor Jennifer Joedo (36) en Don Engelbracht (37) naar een eigen reisorganisatie. Sinds 2015 organiseren ze avontuurlijke (zeil)reizen voor gezinnen met jonge kinderen. 10 tips van Jennifer over het zeilen met kleine kinderen.

1. VEILIGHEID VOOROP
Het lijkt vanzelfsprekend, maar neem alle veiligheidsmaatregelen serieus. Zorg dat je kind(eren) altijd een reddingsvest aan hebben (niet te verwarren met een zwemvest, dat heeft namelijk géén kraag die het hoofd van het kind boven water kan houden), ook als ze al kunnen zwemmen! Een kind dat in het water valt geeft vreemd genoeg geen kik en laat het helemaal over zich heen komen. Zorg dus voor een goed reddingsvest in de juiste maat dat voldoet aan de eisen. Dit is iets waarop je niet wilt bezuinigen.

2. VAAR KORTE AFSTANDEN
Kinderen vervelen zich vaak snel, dus zorg dat je korte afstanden vaart, genoeg ankermomenten inplant of plan een rustdag in. Zo blijft het voor iedereen leuk!

3. SLAPEN AAN BOORD
Neem een opvouwbaar campingbedje of babytentje mee (bijv. van Deryan). Met dit mini koepeltentje creëer je eenvoudig een (mugvrije!) slaapplek voor je baby of peuter. Dit tentje kan ook fungeren als box, waar je kleine in kan spelen terwijl jullie de boot aanleggen, wegvaren of andere manoeuvres moeten doen.

Dit kan natuurlijk ook met behulp van een speciaal bedhekje of een zogenaamd slingerzeil. Hiermee voorkom je ook dat je kind uit bed rolt.

4. ETEN AAN BOORD
Als je borstvoeding geeft, dan is het voeden van je baby erg eenvoudig. Geef je flesvoeding dan is het raadzaam om alvast een thermoskan met kokend water klaar te maken en de voeding vooraf vast af te meten, zodat je het snel kunt klaarmaken. Geef je al vaste voeding, dan is het handig dat de hapjes al klaargemaakt zijn. Niks is vervelender dan als je dit tijdens het zeilen allemaal nog moet doen. Zorg dus dat je genoeg bakjes mee hebt.

5. ZITTEN AAN BOORD
Zijn je kinderen nog jong? Zorg dan dat je een goed kinderzitje mee hebt dat goed vast te zetten is en ook verplaatsbaar is. Zo’n plastic zitje kun je dan eventueel ook meenemen in de dinghy. Als je een boot huurt kun je ook vragen of de verhuurder beschikt over een dergelijk stoeltje. Vaak is dit wel het geval.
Kan je baby nog niet goed zitten, dan kun je er ook voor kiezen een Maxi-Cosi mee te nemen, dan kan deze, naast het gebruik in het vliegtuig, ook als zitje worden gebruikt tijdens het varen. Het is dan handig om ook een parasolletje mee te nemen.

6. AAN WAL
Even snel een wandeling maken aan wal? Dan is een draagdoek of draagzak erg praktisch. Je bent een stuk mobieler en je hebt je handen vrij. Maar een opvouwbare buggy kan natuurlijk ook. Let dan wel op de compactheid. Tijdens de vliegreis kan een draagdoek of draagzak ook erg handig zijn, omdat je makkelijk met je kleine uk kan rondlopen in het gangpad.

7. BADDEREN
Neem een opblaasbaar babybadje mee dat in de kuip past. Hierin kan je baby of peuter lekker badderen en het is eenvoudig te vullen met (warm) zoetwater van de buitendouche. Ook kun je dit badje natuurlijk eenvoudig meenemen naar de douchefaciliteiten in de haven. En met een washandje veeg je zo alle zonnebrandcrème eraf. Een hydrofiele luier is ideaal om mee af te drogen. Het is licht, makkelijk met de hand  te wassen en droogt snel!

8. ZWEMMEN
Het fijne van een zeilvakantie of motorbootvakantie is dat je zo het water in kunt plonsen. Zeker in landen als Griekenland waar het watertemperatuur een stuk aangenamer is is het heerlijk om lekker te zwemmen met de kleine. Ideaal zijn de drijvende baby-floats (weer iets om mee te nemen!). Als het watertemperatuur wat frisser is (baby’s koelen immers sneller af), dan kun je ervoor kiezen om een speciale baby wetsuit te gebruiken.

9. ZONNEBADEN
Zorg dat je kindje goed beschermd is tegen de zon. Zoek de schaduw op waar mogelijk. Je kleintje onder de buiskap zetten is ideaal, omdat deze bescherming biedt tegen de zon en eventueel spatwater.

Verder is het verstandig om naast een petje of hoedje, een zonnebril en goede zonnebrand ook UV-werende kleding mee te nemen. Goed om te weten is dat donkere en dikkere kleding een hogere beschermingsfactor hebben en de huid wel tot factor 50 kan beschermen.

10. SPELLETJES AAN BOORD
Zorg voor voldoende vermaak. Neem het favoriete speelgoed mee. Tekenspullen en een iPad doen het ook altijd goed. Wij nemen zelf eigenlijk altijd een tablet mee tijdens de vakantie. Op de boot is het extra handig, omdat je ook navigatiesoftware zoals Navionics kunt gebruiken. Een waterdichte case (zeker als de kleine er ook mee in de weer gaat) is in dat geval een goede investering.

Maar het meest belangrijke van allemaal is om gewoon een leuke tijd te hebben aan boord. Betrek je kind bij alles wat je doet en deel je passie voor het zeilen met je kinderen, dan geniet je samen het meest!

Tekst en beeld: Jennifer Joedo

 

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten