Vakantie, op naar ‘t Wad! Maar kun je in de Waddenhavens nog wel terecht voor een ligplaats? Of is het écht zo druk als vaak beweerd wordt? En indien het vol is, word je dan zomaar weggestuurd? Wij zochten het uit.
De Waddeneilanden zijn een van de populairste vakantiebestemmingen. Dat is niet gek, want het is een prachtig vaargebied waar altijd iets te beleven valt. Toch is het ook fijn om na een fijne zeiltocht aan te komen in een waddenhaven en het eiland te verkennen. Maar wat nou als er geen ligplaats meer is? En hebben op het moment van schrijven al veel meer watersporters koers gezet richting de Waddeneilanden?
Texel
“Hier is het inderdaad lekker druk, maar wij sturen nooit een boot terug naar zee,” zegt havenmeester Willem van Texel. “Als onze passantenhaven vol is kunnen we de lege plaatsen in de verenigingshaven gebruiken, en als die ook vol is dan mogen we een beroep doen op de gemeentehaven. Bij ons is er dus altijd een binnendijkse garantie.”
Vlieland
“Wij doen altijd onze uiterste best eenieder te faciliteren en dat lukt altijd wel aardig, desnoods langszij een ander schip,” vertelt havenmeester Marijke van Vlieland. “De volgende dag reorganiseren we en hopen we de liggende gasten van een eigen box te voorzien. Voor anker is het andere alternatief. Er zijn verschillende uitwijkmogelijkheden rondom Vlieland. Momenteel ligt de haven lekker gevuld. We adviseren onze gasten om deze website te raadplegen voor de beschikbaarheid. De informatie die je hierop vindt, is heel actueel.”
Terschelling
“Op het moment hebben wij voor alle lengtes zeilschepen nog plek,” laat havenmeester Bas van Terschelling ons weten. “We zien het wel met de dag drukker worden. Echter helemaal vol zijn wij in de regel bijna nooit. En mochten we vol zijn, dan zijn er ankerplaatsen buiten de haven.”
Ameland en Schiermonnikoog
Op Ameland en Schiermonnikoog is er eigenlijk weinig reservecapaciteit. Als er geen plek meer is, moeten de schippers een alternatief zoeken. Bijvoorbeeld net buiten de haven droogvallen. Bij deze havens moet je er rekening mee houden dat je ze bij gemiddeld hoogwater kunt bereiken als je niet meer dan circa 1,45 meter diep steekt en dat is voor zeilboten al snel een probleem.
Check waddenhavens.nl
De havenmeesters doen hun best om iedereen in elk geval de dag na aankomst een mooie plek te bieden. Op de website waddenhavens.nl zie je een schema waarin je de bezetting per Waddenhaven kunt zien. Een paar keer per dag wordt dat schema bijgewerkt. Dat gebeurt aan de hand van wat de havenmeesters de komende tijd in hun havens verwachten. Als de haven vol is, dan wordt dat aangegeven met de kleur rood. Als de beschikbaarheid zeer beperkt is (aangegeven met een oranje kleur), loop je het risico dat je niet meteen de goede ligplaats hebt. Wacht dan even een paar dagen tot de drukte wat is afgenomen.
En onthoud: deze drukke periode duurt eigenlijk maximaal zes weken. In het voor- en naseizoen is er altijd plaats, dan is eilandhoppen dus heel relaxt.
Omslagfoto: © Jook Nauta
Last modified: 25 juli 2024
Met een voorspelling van 20 knts mochten wij de haven van Vlieland niet binnen komen en moesten maar gaan ankeren. Dat vond ik niet verantwooord. Dus via westmeep en slenk naar Terschelling. Daar als 4e opgelegd
Via het Schuitengat was korter geweest.