Bestemmingen

Zeilen in Kaapverdië

13:47

De laatste jaren zeilt de Atlantic Rally voor Cruisers (+), elk jaar enkele weken rond in de Kaapverdische eilanden. Terwijl honderden boten nog altijd rechtstreeks naar de Azoren of Carieb varen, ontdekken langzaamaan steeds meer mensen de schoonheid van zeilen in “Cabo Verde”. Joshua plande er een stop van een week, maar bleef ruim een jaar op de eilanden. Helemaal los van Kaapverdië kwam hij daarna nooit meer, want hij nam zijn Kaapverdische vriendin Katia mee op zijn wereldomzeiling. Hij maakte voor Zeilen, een impressie van Zeilen in Kaapverdië.

Kaapverdië

De Tres Hombres, het zeilend vrachtschip, doet regelmatig Kaapverdië aan

Joshua vertelt: “De Kaapverdische eilanden liggen 800 Mijl ten Zuidwesten van de Canarische eilanden en werden  in 1460 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreizigers Diego Gomes en Antonio Nolas. De eilandengroep vormde jarenlang een doorvoerhaven voor de beroepszeilvaart. En ook nu nog stoppen diverse Nederlandse grote zeilschepen elk jaar in de eilandengroep. Het zeilende vrachtstchip Tres Hombres is er elk jaar te vinden, maar ook de Oosterschelde. De eilanden zijn misschien minder bekend dan het Caraïbisch gebied of de Canarisch”e eilanden. Toch heeft deze relatief weinig bezochte eilandengroep veel te bieden voor de avontuurlijke zeiler. “

Eerste indruk valt tegen

Sommige Kaapverdische eilanden zijn kurkdroog

Joshua: “Mijn broer en ik zeilen vanuit Las Palmas naar de Kaapverdische eilanden. Die oversteek is een van de ruwste die ik in bijna zes jaar wereldzeilen meemaakte. We hebben een week windkracht 7 tot 8 met een kruiszee waardoor we slecht slapen. We horen later dat we niet de enige zijn; veel nietsvermoedende wereldzeilers die dromen van een fluisterzachte passaat, komen op dit stuk bedrogen uit, vooral vroeg in het jaar. Terwijl we Kaapverdië aanlopen voelen we ons doodop en de eerste indruk valt tegen: we zien een droog eiland met een stoffige nevel. Ik kan dan niet vermoeden dat de geplande stop van een week, ruim een jaar zou gaan duren doordat ik ontzettend van deze plek ga houden.”

Ons eerste onbewoonde eiland

Het onbewoonde Santa Luzia

“We liggen eerst een paar dagen in Marina Mindelo, en gaan daarna ten anker  in de baai van Mindelo om havenkosten te sparen. Door de harde wind en onze kleine bijboot waait al het opspattende water in ons gezicht, en komen we elke keer verzopen aan wal. We willen meer van de eilanden zien, dus we zeilen naar het eiland Santa Luzia. Door het nauwe kanaal blaast een harde wind en beuken we tegen hoge golven. Santa Luzia is magisch; witte stranden, blauw water en  en het eerste onbewoonde eiland dat we bezoeken. We gaan met de bijboot naar het strand en lopen met onze blote voeten over het witte bounty strand. We beklimmen de bergen en voelen ons alleen op de wereld…”

Venturi winden

Het kan flink waaien tussen de Kaapverdische eilanden, en dan kun je maar beter goed reven

“Het bijzondere is dat de bergen in Kaapverdië relatief erg hoog zijn, tot drie kilometer.  Als we tussen de eilanden varen worden we dan ook regelmatig geraakt door de venturi-winden en is het maar goed dat we flink gereefd hebben. We varen meestal met twee of drie riffen in het grootzeil.”

Microklimaten

De eilanden zijn totaal verschillend van elkaar

Terwijl de meeste Caribische eilanden voldoende regen krijgen is Kaapverdië grotendeels droog. De hoge bergen hebben naast venturi winden ook een ander effect. Na ons bezoek aan Santa Luzia doen we het eiland Santo Antao aan, met bergen van 2 kilometer hoog. Deze zorgen voor condens waardoor Santo Antao ondanks de droogte wel regen krijgt. Dit water stroomt langs de flanken naar beneden en we zien schitterende groene valleien. Je vindt in de archipelago droge eilanden, groene eilanden met alles daartussenin. Deze variatie maakt elk eiland weer een verrassing, en maakt het tot een ontzettend interessant zeilgebied.”

Zeilend rond de eilanden

ARC + route rond de kaapverdische eilanden

Als je een reis rond de Kaapverdische eilanden plant kun je er rekening mee houden dat de wind vrijwel altijd uit het Noord Oosten waait, soms wat Noorderlijker, soms wat oostelijker, maar grofweg Noord Oost. De ARC + volgt daarom een route met de klok mee, waarbij hoogte wordt gewonnen in de lij van het eiland Santiago. Onderstaand vind je de route die Jimmy Cornell, oprichter van de ARC aanbeveelt om de eilanden te verkennen.

Mocht je een (zeil)reis naar Kaapverdië overwegen, op de Kaapverdië blog van Joshua en Katia kun je meer informatie vinden over een vakantie in Kaapverdië, met in dit artikel routesuggesties voor zeilen in Kaapverdië.

Tags: Last modified: 18 maart 2021
Sluiten