Actueel, Nieuws

Overval en diefstal bij vertrekkers Kaap Verden

10:21

Praia, Santiago, Kaapverdië.

In de afgelopen weken zijn er meerdere overvallen en diefstallen gemeld door vertrekkers bij de Kaapverdische Eilanden. Daarbij waren meerdere Nederlanders het slachtoffer. Twee van hen waren ook aanwezig op de Zeilen Vertrekkersdag in april 2017. (We maakten een artikel over onder andere De Liefde. Je leest het hier: Zeilen 05/2017 Vertrekkers).

De Liefde met bemanning op de Zeilen Vertrekkersdag 2017. (c) Klaas Wiersma

Overval

Het Nederlandse stel Peter en Monique en hun 13-jarige dochter, aan boord van Island Packet 485 De Liefde, werden overvallen toen ze voor anker lagen bij Praia op het eiland Santiago. Het stel was bezig met de overtocht van Afrika naar Suriname, maar moest om medische redenen uitwijken naar de Kaap Verden. Om nog even bij te komen besloot het gezin nog een nacht te blijven. Rond middernacht drongen twee mannen de boot binnen. Het stel werd bedreigd met een mes, mishandeld een vastgebonden. Monique liep een blauw oog op, Peter een gebroken elleboog en neus. Hun dochter bleef ongedeerd. Alles van waarde werd meegenomen. Het gezin is na de overval naar Nederland gevlogen voor verdere medische behandeling. Ze zijn van plan hun reis te vervolgen.

Koopmans 37 Vagebond. (c) Hans Brockhus

Diefstal

Rond diezelfde tijd werd bij Mindelo op het eiland São Vicente alles van waarde meegenomen uit Koopmans 37 Vagebond van Roos en Hans. De boot lag voor anker in de baai. Toen de ouders van één van hen op bezoek kwamen, onder andere om nieuwe apparatuur te brengen, werd er tevens ingebroken in het appartement waar zij overnachtten. Op het moment van schrijven is Vagebond onderweg naar de Carieb.

Meerdere incidenten

Van een andere Nederlandse boot die voor anker ging bij Santiago werd de bijboot gestolen. Eerder dit jaar werden meerdere incidenten gemeld door vertrekkers bij de Kaapverdische Eilanden. Bij een overval bij Praia van Noorse vertrekkers werd eveneens geweld gebruikt.

Vertrekkers

Vlak voor de vertrekkersdag in april van dit jaar gingen we nog op pad met De Liefde. We maakte daar het onderstaande filmpje van en het eerder genoemde artikel in het meinummer.

Tags: , , Last modified: 13 december 2017
Sluiten