Bestemmingen

Nu in Zeilen: Rondje Rotterdam

15:30

Sommige zeiltochten haal je niet uit een brochure, maar ontdek je zelf als de omstandigheden daarom vragen. Jasper Themans zeilt vanaf het Haringvliet een rondje Rotterdam, over de Nieuwe Waterweg, door de grootste haven van Europa, naar eindbestemming Dordrecht. En het is nog bezeild ook! Verslag van een onverwacht mooie route.

Kiriwiri, mijn trouwe 34-voets kajuitcatamaran, ligt alweer even stil en zelf ben ik de laatste maanden ook weinig op pad geweest. Dan is het mooi dat er zeilvrienden zijn die mij en mijn boot een winterweekend uitlaten. Met Paul en Maarten aan boord is er de altijd sluimerende wensbestemming: Engelse pub. Dat is deze keer wat te veel voor een relaxed weekend en valt bij voorbaat af. Scheveningen is goed te bezeilen, maar wordt met een heel pittige zuidwestenwind heftig terugstuiteren. Vlissingen is dan vanzelfsprekend heftig heenstuiteren. Soms is dat best leuk. Nu even niet. Genoeg redenen om niet te gaan, maar nu heb ik het zout al bijna geroken.
Een frisse blik op de kaart levert een ander mooi plan op: eerst bij Stellendam het Slijkgat uit om het wintervuil van de boot te spoelen en dan bij de Maasvlakte de Nieuwe Waterweg op voor een doe-het-zelftour langs de Rotterdamse havens. Daar kan geen Spido-rondvaartboot tegenop. De dag er na kunnen we via Dordrecht weer terug naar het Haringvliet. Windguru voorspelt dat het hele rondje te bezeilen is!
’t Is even puzzelen of de bruggen op deze route meewerken buiten het seizoen. De Staande Mastroutekaart doet vermoeden dat het kan, maar: toch goed om even na te gaan of er stremmingen of bijzonderheden zijn. Dat blijkt niet het geval dus alle lichten staan op groen. Of beter gezegd gaan op groen, als wij maar op de juiste tijd voor de juiste brug liggen te wachten of ons op het juiste marifoonkanaal aanmelden. Het lijstje is snel gemaakt.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Andere kant van Nederland

Op zee waait het flink. We zien de golven net buiten de geul van het Slijkgat met geweld op de ondieptes breken. Dit zijn geen omstandigheden om de randjes op te zoeken, dus we maken een paar slagen om braaf tussen de kronkelige boeienlijnen te blijven.
Overstag gaan luistert nauw met hoge golven bij een catamaran, maar Maarten en Paul kennen Kiriwiri goed en alle manoeuvres verlopen soepel. Om de beurt sturen we een half uur en happen we af en toe wat zout. Goed dat het maar een klein stukje is, want eigenlijk ben ik het zilte geweld deze keer snel zat.

Zeilen 01/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de tocht langs de Rotterdamse haven naar Dordrecht? Waaraan moet je denken bij de tochtvoorbereiding? Wat heeft sector Botlek te melden aan de bemanning van Kiriwiri? Op welk kruispunt is het heel druk met vaarverkeer? Met welke verassing krijgen Jasper, Paul en Maarten te maken? En hoe ervaren de heren hun ontdekkingstocht? Je leest het allemaal in Zeilen 01/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal.

Wil je meer van dit soort verhalen? Wordt dan hier abonnee!

Omslagfoto en foto: (c) Jasper Themans, Paul Sinnige en Maarten Bles
Tekst: Jasper Themans

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten