Bestemmingen

Op naar… Vlissingen

Zeilen helpt je op weg

10:57

Vlissingen is een plaats aan de Westerschelde en Kanaal door Walcheren die in de provincie Zeeland ligt. De stad heeft drie havens: VVW Jachthaven Scheldekwartier, VVW Schelde en Michiel de Ruijterhaven. De eerste twee havens liggen binnen de sluis vanaf zee gezien en de laatstgenoemde ligt erbuiten. De havenmeester van de verenigingshavens vertelt ons meer over de haven en over het enerverende water dat voor de deur ligt.

Het Kanaal door Walcheren begint bij Veere op het Veerse Meer en eindigt bij Vlissingen, in de Westerschelde.
De Westerschelde is groot en groots. Het zuidelijke vaarwater van het Deltagebied tussen Zuid-Beveland en Zeeuws Vlaanderen is een zeewater met eb en vloed en een pittige stroming. Het verval kan wel vier tot vijf meter zijn. De stroming kan van 2,5 tot 4 mijl per uur zijn, dus houd hier met het plannen van je reis rekening mee (zodat je hiervan kunt profiteren). Vooral als (harde) wind tegen de stroom ingaat mag je rekening houden met een heftige tocht. Denk ook om veel ander scheepvaartverkeer, als beroepsvaart en de Westerschelde Ferry. Op de Westerschelde geldt het Scheepvaartreglement Westerschelde.

© Michielverbeek/CC BY-SA 4.0

Drempels en sluizen

Via de Westerschelde kun je Vlissingen aanvaren richting Koopmanshaven of via de binnenhaven die binnen de sluizen ligt, hier hoef je geen rekening te houden met het tij. In de Koopmanshaven vind je aan de achterzijde de jachthaven Michiel de Ruyter. Om die te bereiken dien je door de keersluis te varen. Bij de ingang van de Michiel de Ruijterhaven liggen twee drempels op een diepte van -3.30 m NAP.  Dit betekent dat je bij laag water de haven vaak niet in of uit kan varen.  In uitzonderlijke gevallen kan er maar net iets meer dan één meter water boven de drempels staan. Borden bij de ingang geven de diepte van dat moment aan.

Om bij VVW Schelde en VVW Scheldekwartier te komen, moet je door de sluis. “Deze kolk is 24/07 oproepbaar via VHF 18,” zegt havenmeester Peter van VVW Schelde. “Zo’n 35 jaar terug is onze haven opgebouwd door oud Scheldepersoneel. Er heerst hier een typisch verenigingsgevoel onder de schippers en vaste liggers. Achter de Dokbrug, waar de Scheldehaven is, vind je de nieuwe Scheldekwartier. Deze haven is er sinds 2021. Vanaf hier ben je met een kleine 200 meter lopen midden in centrum.”

Peter: “Als je vanaf Breskens via de vaargeul rechtstreeks oversteekt naar Vlissingen moet je alert zijn, want het is hier best druk. Onder andere met beroepsvaart en de ferry’s die aardig de gang erin hebben. Je kan ook buiten de geul gaan varen. Kijk dan even wel goed op de kaart of er geen zandbanken liggen.”

Contactgegevens havens:

VVW Schelde en VVW Scheldekwartier
06 15 53 85 15

Michiel de Ruijterhaven
+31 (0) 118 414 498
info@michielderuijterhaven.nl

Zeesluizen te Vlissingen
VHF 18

Centrale Vlissingen
Monding van de Westerschelde – kanaal 14

Omslagfoto: Marc Ryckaert (MJJR)/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 9 september 2022
Sluiten