Actueel

Nu in Zeilen: De uitdaging van de Westerschelde

08:15

Bij veel zeilers staat de Westerschelde bekend als een wild stromende zeearm met onvoorspelbare ondieptes en zeeschepen die op volle vaart voorbij denderen. Maar Zeelands zuidelijkste zeearm is ook een van de mooiste vaarwateren van ons land. In deze handleiding doorlopen we de tocht van de monding van de Westerschelde tot aan Antwerpen.

Ondanks uitdagingen als stroming, ondieptes en grote zeeschepen, is de Westerschelde een uniek vaargebied waar je je meerdere dagen
kunt vermaken. Zo heeft het zeewater in de monding van de Schelde een bijzondere lichtblauwe kleur. Havenplaatsen als Vlissingen en Breskens zijn vergroeid met het zoute zeewater en ademen de sfeer van Franse kustplaatsen aan Het Kanaal.
Op de meeste stukken is naast een drukke vaargeul een rustige route, van elkaar gescheiden door zandbanken. De zeeschepen met hun indrukwekkende snor voor de boeg boezemen aanvankelijk angst in maar wennen al snel en vormen dan een leuke afleiding. Stroomopwaarts liggen uitdagende haventjes met namen als Paal en Doel. En na het ronden van de eindeloze hoeveelheid bochten in het industriële havengebied aan het einde, word je ruimschoots beloond met een unieke blik op de stad Antwerpen.

Hoe zeewaardig?

Meestal is de Westerschelde rustig, maar het kan ook een uitdagend vaarwater zijn. Door de constante in- en uitstroom van het getij is het water steeds in beweging: banken komen omhoog en verdwijnen weer onder water. Hierdoor ontstaan, net als op het Wad, geen windgolven zoals we ze kennen van het IJsselmeer. Maar de zeearm staat wel in open verbinding met de Noordzee. In de monding is geen beschutting. Een binnenrollende zeedeining heeft er vrij spel. Als die stuit op een ebstroom in combinatie met harde wind kan een ruig stukje zee ontstaan. Wedstrijdzeiler Yves de Block, die opgroeide aan de Schelde, bevestigt dit: “Buiten de Rede van Vlissingen kan het heftig zijn. Zeker met ‘wind tegen tij’ heb je op de Wielingen al gauw korte, hoge golven. Vijf beaufort vereist dan al serieuze zeewaardigheid.” Gelukkig liggen de Wielingen meer buitengaats en kiezen wij een route de rivier op, waar het snel rustiger wordt.

Zeilen 06/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom kiezen de meeste schippers ervoor om in één keer het traject, van 45 mijl, van Vlissingen naar Antwerpen te varen? Op welke tijden kun je het beste vertrekken? Waarom zijn op veel plaatsen zogenaamde fietspaden? En op welke plek en wanneer staan er waarschuwingen voor sterke stroom? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2020! Lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 juni verkrijgbaar in de winkel. Helaas is Zeilen 06/2020 in onze webshop uitverkocht.

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

Tags: , , , , , , , , Last modified: 28 juni 2020
Sluiten