Bestemmingen

Op naar… Delfzijl

Zeilen helpt je op weg

16:16

Delfzijl is een plaats aan de Eems(monding) dat in de provincie Groningen ligt. De stad heeft twee jachthavens: Jachthaven Zeilvereniging Neptunus en Watersportvereniging Abel Tasman. Een trouw lid van de eerstgenoemde vereniging vertelt ons, als een soort mooie anekdote, wat er bij komt kijken om in Delfzijl aan te komen. Op naar ‘Grunningerlaand’!

“Komende vanaf de Noordzee varen we de Eems op”, vertelt het lid van Jachthaven Zeilvereniging Neptunus. “Aan bakboord zien we het Duitse eiland Borkum met zijn grote stranden. Achter het strand zie je de boulevard en de witgepleisterde hotels. Even verder de ‘Fischerbalje’ die het vaarwater naar de havens van Borkum markeert. Aan stuurboord zien we het ‘wandelende’ eilandje Rottumeroog met daarop duidelijk zichtbaar de ‘Kaap’, een merkteken voor de scheepvaart uit lang vervlogen tijden. Rottumeroog is onbewoond en een paradijs voor vogels, zeehonden en andere dieren. Doordat het zand van het eiland aan de Westkant wegspoelt en er aan de Oostkant weer zand neerslaat, verplaatst het eiland zich naar het oosten. Het zal echter niet lang meer duren voordat het eiland in de vaargeul verdwijnt. Het ten westen gelegen ‘Rottumerplaat’ zal dan de plaats van Rottumeroog innemen. We varen verder het grensgebied tussen Duitsland en Nederland op.  Aan stuurboord vooruit zien we het ‘Groningerland’.”

Eemsmonding

“De monding van de rivier de Eems is een getijdewater met de daarbij behorende stromingen en de NW-wind kan ongehinderd de Eemsmonding inblazen. Wij varen de rivier op, met stroom en wind vanachteren. Zo hebben we een rustig tochtje richting Delfzijl. Hoe anders kan het zijn als we met ‘wind tegen de afgaand stroom’ weer naar de Noordzee moeten. De Eemsmonding is gerekend naar de beroepsvaart een smal vaarwater met veel geul gebonden schepen die o.a. naar de Eemshaven, maar ook naar Delfzijl en de Duitse havens Emden, Leer en Papenburg varen. Voor de veiligheid varen wij met onze zeilboot voor zover als mogelijk buiten de vaargeul.”

“Al snel zien we aan stuurboord de ‘Eemshaven’ met zijn centrales, olieopslag, datacenter, windmolens en andere activiteiten. De Eemshaven is een industriehaven die gesloten is voor de recreatievaart. Vanuit de Eemshaven vertrekt met grote regelmaat de veerboot naar Borkum v.v. Als we de Eemshaven voorbijgevaren zijn, zien we aan bakboord het Duitse ‘Ostfriesische’ land met de Campener Leuchtturm verschijnen. Deze vuurtoren behoort met zijn 65 meter tot de hoogste vuurtoren van Duitsland en staat op plaats 14 wereldwijd van hoogste vuurtorens.”

Hond en de Paap

“We houden de Hond en de Paap aan stuurboord. De Hond en de Paap zijn twee zandplaten die met laagwater droogvallen. Als we geluk hebben kunnen we hier zeehonden spotten. We naderen na ca. 20 zeemijlen de havenmond van Delfzijl. Deze is gelegen bij het vroegere Oterdum. Oterdum is een van de dorpjes die, evenals Heveskes en Weiwerd, plaats moesten maken voor de steeds oprukkende industrie.”

“Voordat we daadwerkelijk in Delfzijl zijn, varen we door het Zeehavenkanaal. Deze is ca. 2 mijl lang en geeft ons de, mits we duidelijk stuurboor vaarwater houden, de tijd om onze zeilen te bergen en het schip klaar te maken om aftemeren.
Het Zeehavenkanaal wordt aan de Noordzijde gemarkeerd door de Schermerdijk met zijn windmolens en aan de zuidkant door de vele, met name chemische industrieën, de zeesluizen en de dokken van Scheepswerf Niestern- Sander. Aan stuurboord zien we inmiddels de nieuwe Handelskade.”

Zeilvereniging Neptunus

“Wij varen aan de nieuwe Handelskade voorbij en draaien om de dokken van Niestern-Sander naar de jachthaven van Zeilvereniging Neptunus. De jachthaven van Zeilvereniging Neptunus is een verenigingshaven met ongeveer 125 vaste ligplaatsen voor haar leden en voldoende ligplaatsen voor passanten.
Nadat we een ligplaats toegewezen kregen van de havenmeester Samantha gaan we de haven verkennen. De haven bestaat uit drijvende steigers met lange solide zijvingers. Verder is er een clubhuis met sanitair, wasmachine en kunnen we gratis douchen. Uiteraard is er stroom, water en WiFi aanwezig. Bij het havenkantoor kunnen we ons vuilwater kwijt en brandstof tanken.”

“De jachthaven is gesitueerd aan de oude Handelskade welke door de komst van de nieuwe kade als zodanig niet meer in gebruik is. Men heeft op deze kade nu een boulevard gemaakt met de nodige horeca, hotel en een evenementenhal. Doordat de jachthaven van Neptunus in een handelshaven ligt, is er altijd beweging van schepen, zowel jachten als sleepboten, binnenvaart- en zeeschepen e.a. vaartuigen.”

Bruisende stad

“Havenmeester Samantha zegt wat er in Delfzijl voor ons te doen is. Het blijkt dat Samantha niet alleen een charmante havenmeester is, maar ook een wandelend V.V.V.-kantoor. Zo vertelt ze ons dat Delfzijl een oud vestingstadje is en dat de het woordje ‘zijl’ in de naam verwijst naar de sluizen van Delfzijl. (‘zijl’= sluis). Verder attendeert ze ons op het nieuw aangelegde strandboulevard, het Muzeeaquarium en het nieuwe kwelderlandschap direct buiten de dijk, speciaal aangelegd voor dier en natuur. Als we door de oude Waterpoort vlak bij de jachthaven lopen staan we midden in het gedeeltelijk verbouwde centrum van Delfzijl. Wil je na al dit nieuwbouw en industriegeweld iets anders zien, historisch Appingedam met o.a. zijn hangende keukens boven het Damsterdiep ligt op 5 kilometer afstand en is op ons boordfietsje goed te fietsen.”

“Het altijd bruisende Groningen, de enige studentenstad in Nederland waar de het uitgangsleven geen sluitingstijd kent, is met een directe treinverbinding binnen een halfuur te bereiken. Na dit alles te hebben gezien en ervaren, verlaten we Delfzijl. Maar voordat we door de zeesluizen het Eemskanaal opvaren om via de ‘staandemastroute’ binnendoor naar Groningen, Leeuwarden, Lemmer of Stavoren te varen, bezoeken we nog even een uniek stukje Nederland.”

Het getij regeert

“Bij de havenmond van Delfzijl, daar waar we een paar dagen geleden vanaf de Eems de haven binnen voeren, gaan we nu stuurboord uit. Niet het vaarwater oversteken naar Emden maar redelijk onder de wal door de Dollard in. Een stuk Wad landinwaarts. Stilte, daar waar beroepsvaart ontbreekt, droogvallen, zeehonden en andere dieren bekijken. Ook dit is de Eemsdelta. Absolute rust en genieten… en na afloop naar de haven van Termunterzijl om bij één van de visrestaurants een visje te kopen. Let op, ook Termunterzijl is net als alle haven in aan de Eems een getijdehaven. De haven van Termunterzijl valt bij laagwater droog. En ook hier geldt, zoals bij alle getijdehavens: niet de tijd maar het getij regeert.”

Contactgegevens havens

Havendienst Delfzijl
VHF 66

Jachthaven Zeilvereniging Neptunus
06 12 38 64 46
www. zv-neptunus.nl

Watersportvereniging Abel Tasman
0596 616 560
VHF 31

Omslagfoto en foto: © Jachthaven Zeilvereniging Neptunus

Tags: Last modified: 10 november 2022
Sluiten