Actueel

Nu in Zeilen: Langs de Nederlandse kust

09:00

In een zomer vol opgelegde beperkingen en anderhalvemeter­ maatregelen voelt de rijkdom om te kunnen varen groter dan ooit. Gelukkig is er in Nederland aan water geen gebrek: een massa zeilplezier ligt binnen handbereik. Maar wat te doen als je hevig trek hebt in een grotere uitdaging dan het Markermeer? Sander Vogelenzang en Peter Schermer zoeken de uitdaging in eigen land: solo en (bijna) non­stop langs de Nederlandse kust. Van Cadzand tot Delfzijl – en weer terug.

PETER 19:30 UUR

Het is woensdag 27 mei als ik de Koninklijke Marina Jachtclub in Den Helder binnenvaar. Na een warme lentedag staat de zon laag boven het Marsdiep. Het is fijn weer op ‘het zout’ te zijn. De noordoostenwind is tijdens mijn overtocht van Den Oever naar hier flink toe genomen. In de jachthaven word ik welkom geheten door fluitende masten. Toch moet ergens in dit bos van aluminium iets gezelligs te bespeuren zijn. Aan hoger­ wal, beschut achter de hoge betonkade,
vind ik wat ik zoek. De typerende diamant­ verstaging bovenin het fractioneel getuigde mastje verraadt de aanwezigheid van de vuurrode Kolibri 900 Simply Red van Sander. Rustig stuur ik mijn Victoire 933 Ostara langszij.”

Plan de campagne

“Het plan ontstond een paar weken terug, zoals dat gaat, na een paar biertjes. We beklaagden ons over het feit dat er dit jaar waarschijnlijk geen grote zeilreizen in zitten. ‘Misschien moeten we met beide boten een stukje op zee gaan varen. Gewoon om even uit te waaien.’ Ik knik instemmend: ‘Het Belgische water is nog geen optie, het Duitse in principe wel. Wat nou als we de Nederlandse kust maximaal bezeilen? Hoe ver zou dat zijn?’ Meteen pakt Sander zijn telefoon en opent een navigatie-app. Na een paar keer klikken en scrollen over de digitale zeekaart blijkt dat ‘ongeveer 220, 230 mijl’. ‘Dat is toch een mooi stuk varen,’ antwoord ik enthousiast. Aangezien we met beide boten vanuit het midden vanaf het IJsselmeer vertrekken, bedenken we dat het zinvol is om ergens in het midden te starten. Na nog wat meet­ werk op de kaart lijkt het Marsdiep bij Den Helder de 220 mijl lange kustlijn redelijk goed in twee gelijke stukken te verdelen.

Zeilen 08/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat staat er verder in de logboeken van de heren geschreven? Op welk moment spreekt Sander zichzelf moed in? Waar was het voor Peter een snelle dollemansrit? Wanneer hoort Sander in ene het geluid van een zware motor? En hoe hebben de twee de trip langs de Nederlandse kust ervaren? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 augustus verkrijgbaar in de winkel.

Tekst en foto’s: Peter Schermer en Sander Vogelenzang

Tags: , , , , , , , , , Last modified: 29 juli 2020
Sluiten