Bestemmingen

Leerzaam tochtje naar Cherbourg

Dwars door de bliksem

11:11

Het idee was om in een paar zomerweken richting zuid te varen. Dat de wind ze zó’n zetje mee zou geven, hadden Anna Dupon en haar partner niet verwacht. Ze grijpen hun kans en varen met Freya, hun Laurent Giles 38, richting Cherbourg. Maar dan proberen onweer en stroming alsnog een stokje voor hun plannen te steken.

Het is de zomer van 2021. We zitten in de eerste week van onze vakantie van vier weken en liggen met onze 38-voeter Freya in de RYCO-jachthaven in Oostende. Begin deze week vertrokken we, uit
onze thuishaven in Antwerpen. Gisteren voeren we al een dagtochtje vanuit Oostende met vrienden uit Antwerpen aan boord, vandaag beginnen we echt aan ons plan voor deze vakantie: zo ver mogelijk afzakken naar het zuiden. We wilden eigenlijk naar Zuid-Engeland en de Kanaal-eilanden deze zomer, maar de Britse kustwacht zendt onheilspellende marifoonberichten uit; ze dreigen met een boete van 20.000 pond voor wie het waagt de quarantaine- regels te doorbreken en toch in Engeland aan land te gaan. Het wordt dus Frankrijk.
Het plan is nu om vandaag vroeg in de avond te vertrekken richting Calais. We moeten nog diesel tanken, en dat kan hier in Oostende niet. We zullen daarom een tussenstop moeten maken in Nieuwpoort. Daar aan de tanksteiger kunnen we dan avondeten en onze thermoskannen met koffie en thee klaarzetten. En daarna met stroom mee naar Calais!

Freya en haar bemanning.

Surfen naar het zuiden

De wind is noordoost 3 tot 4 en de zon gaat kleurrijk onder. De deining wiegt Freya behaaglijk heen en weer en we zijn al snel in Franse wateren. We hebben de zeebedjes op de banken van de salon opgemaakt en proberen allebei een beetje te slapen. Bij de wachtwissel ’s nachts heeft Paul een weerbericht binnengehaald. Terwijl ik alvast het roer overneem, meldt hij: “De komende 24 uur blijft de wind noordoost en zal hij toenemen naar windkracht 5. Daarna zakt de wind weg en draait-ie naar het zuiden.” “Ik wil even overleggen,” vervolgt hij. “Ik ben bang dat we, als we bij Calais stoppen – al is het maar voor een paar uur – we dit venster met noordenwind zullen mislopen. En zoals het er nu uitziet, zal het nog wel even duren voordat er weer noordenwind zal zijn.”
Ik knik. Het is eind juli, de overheersende windrichting in deze tijd is zuid. “Wil je doorvaren?” vraag ik. “Ja, eigenlijk zit ik daar wel aan te denken,” antwoordt hij. “Maar het gaat wel echt harder waaien, windkracht 5, misschien wordt het uiteindelijk wel 6… Dat wordt even pittig. Maar ik denk dat we dat wel aankunnen.” Ik grijns.
Ja, natuurlijk kunnen we dat aan! En onze Freya kan dat zeker. Laten we het doen! Waar kunnen we komen met 24 uur noordenwind? De keuze valt op Cherbourg, een héél eind verder naar het zuiden. Als we het niet halen, kunnen we altijd nog uitwijken naar Dieppe, Fécamp, Le Havre: genoeg mogelijkheden.
We vouwen de hoekjes van de bladzijden met deze vluchthavens erop om in onze Reeds, de pilot voor deze reis. Dan spreken we het wachtsysteem en de maaltijden nog even door.

Zeilen 08/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe erg trekt de wind aan? Hoe gaat het met de onweersbui? Hoe moet je de stroming berekenen? Hoe doen de twee het met de wacht? Komen ze wel of niet aan in Cherbourg? En welke wijze lessen heeft het stel geleerd? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Anna Dupot
Tekst: Anna Dupot

Last modified: 25 juli 2022
Sluiten