Bestemmingen

Klein rondje kanaal

Prachtig vaargebied, voldoende uitdaging in het zeilen én heel veel ruimte

11:11

Geen zin in de drukte van het IJsselmeer of een overvolle waddenhaven deze zomer? Het Kanaal biedt uitkomst: prachtig vaargebied, voldoende uitdaging in het zeilen én heel veel ruimte. Harry van Ham zeilt met zijn vriendin Maaike een klein rondje, precies genoeg voor twee weken zomervakantie. Meer over hun avontuur lees je in Zeilen editie 07/2023.


Trossen los en gaan! Door de afgelopen drukke weken voelt dit moment wat onwennig. Maar Maaike en ik hebben net de laatste boodschappen aan boord getild, we zijn er gewoon klaar voor. De zeilen gaan omhoog en we laten onze thuishaven Den Osse aan het Grevelingenmeer achter ons. Heel hard gaat het niet; het waait nauwelijks. Terwijl onze halfwinder elk zuchtje wind probeert te vangen, bewegen we ons langzaam richting Bruinisse. Bij het passeren van de sluis naar de Oosterschelde daalt het besef in: we hebben echt vakantie!
De stuurautomaat zeilt ons vredig richting Colijnsplaat, de eerste tussenstop. De volgende dag varen we na een frisse duik richting de Roompot Marina, helaas op de motor vanwege een chronisch gebrek aan wind. We scoren nog snel een nieuwe gasfles en gaan voor anker in de Betonhaven bij Neeltje Jans, in afwachting van een wind­ je 3 uit het noorden dat tegen de avond voorspeld wordt. Dit is onze favoriete ankerplek aan de Oosterschelde: goede ankergrond, voldoende beschutting bij noordelijke windrichtingen en niets dan vogels en windmolens.

Naar Zeebrugge

Klokslag 19.00 uur wordt de rust bruut verstoord door het geratel van onze ankerketting. Met wind en een volle maag is het tijd om te vertrekken. Zoals gebruikelijk liggen we alleen in de Roompotsluis; grotere schepen met een hogere rompsnelheid kiezen er vaak voor pas een paar uur na ons te vertrekken. Over een rustige zee zeilen we een prachtige zonsondergang tegemoet. Ik adem uit, kijk om mij heen en laat het uitzicht op mij inwerken. Dit is waar zeezeilen om draait, besef ik weer. Om 23.00 uur neemt Maaike de wacht over. Na zeven jaar meevaren als bemanning en levenspartner kan (en durft) ze zelfstandig wacht te lopen. Peilen, loggen en uitkijken: ze draait haar hand er niet meer voor om. Als ik die nacht om 1.00 uur mijn hoofd uit het luik steek, is het volledig donker. Ik neem de wacht van haar over, plot wat tegen­ liggers op de ais en luister naar de mijlen die licht suizend onder onze kiel voorbijschuiven. Een nieuwe positie in de kaart brengt ons in het gebied van Traffic Center Zeebrugge. Ik zet de marifoon naar kanaal 69 en ga snel weer naar buiten. Er is veel verkeer op dit knooppunt; met pijlkompas en tablet in de hand zoek ik een weg tussen de beroepsvaart.

Zeilen 07/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je weten over het TC Zeebrugge-gebied? Hoe verloopt hun tocht naar Engeland? Waarom wanen ze zich in een Engelse detectiveserie? Hoe moet je inklaren na de Brexit? En wat doen Harry en Maaike in Ramsgate? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 19 juli verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Harry van Ham
Tekst: Harry van Ham

Last modified: 17 juli 2023
Sluiten