Bestemmingen

Havenmeester van Blankenberge is blij dat de nieuwe strekdam er komt

Deze week: het gezicht achter de haven van Blankenberge

12:07

Blankenberge telt meerdere havens, waarvan er vijf een vereniging zijn. Een daarvan is Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge (R.S.Y.B.). Antony Everaert is hier inmiddels al twaalf jaar de havenmeester. Samen met een goed en hecht team van studenten en het bestuur runt hij deze haven langs de Belgische kust.

Wat voor haven zijn jullie?
“We zijn een haven die heel goed toegankelijk is vanaf zee,” vertelt Antony. “De invaart naar ons toe is maar kort. Wat super is, is de centrale ligging. Je stapt zo vanaf de boot het centrum in. De bruisende stad is op steenworp afstand, maar ook, als je tien minuutjes fietst, ben je in de polder. En we hebben natuurlijk een heel groot strand. Blankenberge biedt dus voor ieder wat wils. Er is hier altijd iets te doen en te beleven. Daarnaast zijn de voorzieningen op onze haven erg goed. Een mooi sanitairgebouw, goedwerkende elektra: al het gewenste comfort voor de liggers is aanwezig. ”

Wat voor gasten ontvangen jullie zoal?
“Eigenlijk is 95% van onze passanten Nederlands. We ontvangen ook wel Engelsen, Duitsers, Fransen en soms wat mensen uit Scandinavië, maar voornamelijk Nederlanders. De meesten die onderweg zijn naar Frankrijk heeft ons als vaste stop op de route. Ik denk verder dat de verdeling tussen zeilers en motorbootvaarders ongeveer 50/50 is.”

© Marc Ryckaert (MJJR)/CC BY-SA 3.0

Hoe is het momenteel met de drukte gesteld?
“Nu is het gelukkig weer behoorlijk druk. Vanwege corona hebben we twee lastige seizoenen achter de rug. Het was natuurlijk nauwelijks tot niet mogelijk om de grens over te gaan en dat hebben wij aardig gemerkt. In die tijd hebben we hier wel flink geklust met allerlei vrijwilligers. Ik ben blij dat de passanten nu weer bij ons binnenvaren. Ze zijn ons gelukkig niet vergeten! Samen met een leuk team van studenten verwelkom ik de passanten. De laatste jaren is alles veel meer gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Dat maakt dat we meer tijd hebben voor het gastheerschap.”

En er is pas besloten dat er een nieuwe strekdam komt om de verzanding in de havengeul tegen te gaan. Zijn jullie daar blij mee?
“Recentelijk is de kogel door de kerk gegaan en komt er een nieuwe strekdam. In 2023 starten de werkzaamheden en gaat de situatie verbeteren. Vooral in de winter met storm verzandt de vaargeul vanaf de Noordzee snel. De afgelopen winter moest er maar liefst drie keer gebaggerd worden. En ik kan je vertellen dat dat een enorme klus is. Elk seizoen wordt ervoor gezorgd dat de vaargeul op diepte is. We zijn er erg content mee dat de nieuwe strekdam er binnenkort komt. Het had veel haken en ogen rondom, maar gelukkig gaat toch echt deze oplossing er komen.”

 

Tags: Last modified: 6 augustus 2022
Sluiten