Actueel

Zó verzand is de Blankenbergse havengeul (met luchtbeelden)

09:18

Heb jij ook weleens één van de havens in Blankenberge aangedaan toen je langs de Belgische kust hopte? Toen zag de haveningang er waarschijnlijk anders uit dan momenteel… Het stormachtige weer van de laatste weken heeft zijn sporen in de havengeul van Blankenberge namelijk flink achtergelaten. Deze is enorm verzand, waardoor het voor (de meeste) scheepvaart niet mogelijk is om in of uit te varen.

De Belgische badplaats is niet gespaard gebleven. Door de sterke stroming en golfslag tijdens storm Ciara is er in de havengeul een grote hoeveelheid zand bijgekomen. Onlangs zijn de eerste baggerwerkzaamheden gestart om dit probleem voorlopig op te lossen. Het zal zo’n drie à vier weken duren om dit zand weg te krijgen. Het gebaggerde zand zal worden opgespoten op het strand van Blankenberge.

Luchtbeelden

De luchtbeelden die recentelijk bij laagwater zijn gemaakt, laten zien hoe ernstig de haveningang is verzand. Na de baggerwerken moet de toegang tot de haven bij laagwater weer vrij zijn. Volgend jaar start de bouw van een strekdam, want jaarlijks heeft deze havengeul te maken met verzanding. De strekdam moet constante verzanding tegengaan waarnaast er ook nog geregeld gebaggerd zal worden.

Bekijk hieronder de beelden van de verzanding:

Tags: , , , , , , Last modified: 5 maart 2020
Sluiten