Bestemmingen

Havenmeester Niels: ‘Onze ligbaden met uitzicht zijn populair’

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

10:00

Havenmeester Niels Anema begon op zijn zestiende in Regatta Center Medemblik. Toen vroeg zijn baas of hij zes weken in Amsterdam Marina wilde werken. “Dat was vijf, zes jaar geleden en het beviel erg goed.”

De marina ligt aan de noordkant van het IJ, vlak bij het centrum van Amsterdam, op de doorgaande route tussen het Markermeer en de Noordzee. Wie eens wat anders wil, kan naar een van de andere havens van De Jachthavengroep: “De vaste ligplaatshouders mogen uitwisselen binnen de vijf havens. Dan krijg je vanzelf een band met ze.”

Wat maakt iemand een goede havenmeester?
“Je moet vriendelijk zijn, en het plezier van de gasten willen vergroten, weten wanneer je welk grapje kan maken. Een havenmeester moet ook de bootjes snappen, kunnen helpen met aanleggen, dat soort dingen. Zelf vaar ik wel minder dan ik zou willen. Hoewel: ik help normaal veel bij zeilevenementen en dat vind ik nog leuker dan zelf zeilen: je ziet mensen vrolijk zijn. Dat is net als in de haven, inderdaad: je bent gastheer.”

Wat voor haven is de Amsterdam Marina?
“We zijn een stadshaven, dus we krijgen echt van alles langs: van superjachten van vijftig meter tot de kleinste motorbootjes die voor de lunch bij restaurant Loetje hiernaast komen. En toch kunnen al die mensen met elkaar opschieten, omdat ze allemaal watersporter zijn. Dat is mooi om te zien.
Het verschil tussen onze vijf havens zit vooral in het vaarwater: wat mensen willen, wat ze leuk vinden, wat hun ervaring is. Als ze nog niet veel op zee zijn geweest, zeggen wij dus wel eens: ‘Ga eens een keertje naar Stellendam; probeer eens daar te varen.’ Zo proberen we ze te helpen.”

Wat moet je weten als je de haven wilt bezoeken?
“Je moet vooraf even bellen of ons oproepen via kanaal 31; we hebben geen meldsteiger. Verder zou ik zeggen: kom en ervaar ’t gewoon eens. Je hebt hier niet de drukte van het centrum, maar wel de gezelligheid. De boulevard langs de jachthaven is nu in ontwikkeling. Er komen prachtige appartementen, winkels en terrasjes. Ik verwacht een hoop extra gezelligheid en reuring straks.”

Mensen zeggen dat dit de leukste haven van Nederland is. Hebben ze gelijk?
“Nou, we proberen gewoon om vriendelijk en gezellig te zijn voor iedereen; mensen zijn op vakantie, of een weekendje weg. Zo moeten ze het ook ervaren bij ons.
En volgens sommigen hebben we het mooiste sanitair van Nederland, met onze twee ligbaden met uitzicht. We hebben zelfs wel eens mensen gehad die in de Carieb hadden gehoord dat ze hier moesten komen voor het sanitair. En ik heb zo ook mensen uit Gran Canaria gehad. Goed bereik, toch?”

Lees ook: Havenmeester Wouter wordt gelukkig van buiten werken

Omslagfoto: © Wytze Kauffmann
Tekst: Carla Stiekema

Tags: Last modified: 4 maart 2022
Sluiten