Actueel

Havenmeester Wouter wordt gelukkig van buiten werken

14:50

Wouter Eshuis loopt al meer dan een kwart eeuw rond op Jachthaven Herkingen Marina. De havenmeester gaat door weer en wind naar buiten om ervoor te zorgen dat alles, van schepen tot de groenvoorziening, er keurig bij ligt. Waar is Wouter het hele jaar door zo druk mee?

Wat kun je vertellen over jullie haventeam?
“We zijn een klein maar fijn team. Samen met mijn collega Wim bestier ik de haven. We werken ook goed samen met Van der Velde Watersport. Soms helpen we elkaar een handje in de drukke periodes. Vooral zomers is het hier flink aanpoten, gelukkig is het werk erg leuk.”

Welk type watersporter zien jullie hier vooral?
“Wij verwelkomen voornamelijk zeilers. Ik denk dat 80% van de passanten per zeilboot komt en dat zo’n 90-95% van de vaste liggers ook een zeilboot heeft. We hebben ook een aantal wereldreizigers in de haven liggen. Zij zijn natuurlijk overal geweest, dus daar hoor ik geregeld mooie verhalen van. Onze haven is redelijk groot met 400 ligplaatsen. Toch verloopt alles relaxt en gemoedelijk. Mensen komen hier weekend of vakantie vieren, dus over het algemeen hangt hier een ontspannen sfeer.”

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
“Zoals afgelopen week, als er flink wind wordt voorspeld, dan zijn we daar druk mee in de weer. Kijken of alle boten in het water goed vastliggen en of alles op de kant er ‘stormproof’ bijstaat. In de winterperiode is het ook tijd voor klussen als de steigers schoonmaken en eventueel steigerdelen vervangen. In de wintermaanden zijn we eigenlijk alles aan het voorbereiden voor het komende seizoen en doen we alles waar we eerder niet aan toe zijn gekomen. In de zomer ontvangen we passanten en wijzen we hen mooie plekken toe, dan zijn we dus heel druk met de gasten. In het voorjaar helpen Wim en ik trouwens ook met het takelen van de schepen voor de winterberging. Wat ook leuk is, is dat ”

Wat kun je zeggen over de taakverdeling tussen jou en Wim?
“Wim houdt zich meer bezig met het kantoorwerk en ik ben meer van de buitendienst. Dat het haventerrein er keurig bij ligt, onder andere door de groenvoorziening te onderhouden en te zorgen voor het afvalbeheer. Afgelopen jaar is er een nieuwe speeltuin gekomen en daar help ik dan ook bij mee. Ik denk dat ik 80% van de tijd buiten ben. Met een week binnen zitten maak je mij ook niet gelukkig. Ik ben hier al 22 jaar in vaste dienst en werkte daarvoor vier jaar als vakantiekracht. Ik word gelukkig van de buitenlucht, als de stront over de dijk waait maar ook als het zonnetje hoog aan de hemel staat.”

Last modified: 20 februari 2022
Sluiten