Bestemmingen

De mooiste plekken om te charteren in Nederland en ver daarbuiten

11:00

Koude winterdagen zijn uitermate geschikt om te dromen over bijzondere zeilvakanties. Het aanbod van zeilcharters is divers. Zeil mee met een culinaire wijnflottielje in Italië, laveer tussen de ijsberen en walrussen in Spitsbergen, huur een jacht op de Bahama’s of maak een oversteek van Pula naar Venetië.

Tagliolini met zee-egel proeven

Voor wie niet alleen van zeilen houdt, maar ook van lekker eten en goede wijn, is een culinaire wijnflottielje in Italië een must. Na een dag op het water kun je de lekkerste zeevruchten, lokale gnocchi en gerechten als tagliolini met zee-egel en stoofschotel met konijn proeven. Botenverhuursite Tubber biedt verschillende culinaire wijnflottieljes. Een ervan vertrekt vanaf het Italiaanse eiland Procida. De tocht voert naar Capri waar je kunt snorkelen of antieke Romeinse ruïnes kunt bezoeken. In de kuststad Sorrento, in de baai van Napels, kun je eten bij Terrazza Bosquet, een met één Michelin-ster bekroond restaurant dat heerlijke zee- en schelpdieren op het menu heeft staan. Ook doe je de antieke stad Pompeï aan waar je wijn kunt proeven uit een van de oudste wijnhuizen van het eiland. Na een week eindigt de zeiltocht in Procida. Een andere flottielje voor liefhebbers van de Italiaanse keuken vertrekt vanuit Portorosa en voert langs de Siciliaanse kust en de Eolische Eilanden. Voor wie benieuwd is naar de keuken van Kroatië, is er ook nog een culinaire flottielje langs de Dalmatische kust vanuit Dubrovnik.

Leer zeilen op de Britse Maagdeneilanden

Tijdens een vijfdaagse zeilvakantie op de Britse Maagdeneilanden leer je alles wat nodig is om zelfstandig met een zeilboot op avontuur te gaan, waar ook ter wereld. Je oefent aan boord van een 12 tot 15,5 meter lang zeiljacht met manoverboordsituaties, navigatie, motoronderhoud en ankeren. Na afloop van de cursus doe je een test voor het certificaat Competent Crew van de Royal Sailing Association. Na deze cursus weet je hoe je het zeiljacht moet op- en aftuigen en mag je de rol van volwaardig bemanningslid vervullen. Wie ook graag als schipper wil optreden aan boord tijdens een zeilvakantie, kan nog een cursus volgen en het certificaat Day Skipper behalen.

(c)Peter Schermer

Naar het hoge Noorden

Een mooie uitvalsbasis voor een zeilvakantie in het hoge Noorden is de Noorse havenstad Stavanger. De Åmøy Marina op het eiland Åmøy, vlak boven Stavanger, is de nieuwste basis in het assortiment van Dream Yacht Charter. Van hieruit vaar je langs de ruige westkust van Noorwegen langs ontelbare eilanden, steile bergen en diepe fjorden. Eilanden die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn bijvoorbeeld Sjernarøyane, Kvitsøy, Utsira en Røvær. Er zijn volop mogelijkheden om te ankeren in verlaten baaien. Tijdens een zeilvakantie in deze regio kun je ook de indrukwekkende Lysefjorden, Jøsenfjorden en Erfjorden bezichtigen. Houd er wel rekening mee dat het aan de zuidwestkust van Noorwegen vrij koel kan zijn, ook in de zomer. Warme zeilkleding is dus geen overbodige luxe. Tussen de eilanden is de zee vrij kalm. Op open zee kan de wind, vooral ’s middags, nog wel eens toenemen tot een knoop of 25. Je kunt in de Åmøy Marina een Dufour 360 Liberty, Dufour 390 Gl Liberty en een Dufour 412 Liberty huren. Andere nieuwe bestemmingen van Dream Yacht Charter zijn Newport, Lake Champlain, La Rochelle, Lorient, Venetië en Malta.

Speciaal voor charters

Om meer jonge zeilers aan te trekken, heeft scheepswerf Jeanneau in samenwerking met de architect Philippe Briand een monocat ontworpen: de Sun Loft 47. Deze catamaran is speciaal bedoeld voor chartervakanties. Je kunt met twaalf vrienden overnachten in het veertien meter lange schip, verdeeld over zes hutten. Er zijn vier douches aan boord, een grote open keuken, een zwemplatform met ladder en luifels ter bescherming tegen zon, regen of wind. Er zijn al verschillende charterbedrijven die de Sun Loft 47 aanbieden. Zo kun je dit zeiljacht via Dream Yacht Charter huren in het Caribisch gebied en in Griekenland, Kroatië, Corsica, Spanje en Turkije. Ook Athenian Yachts, MedSailors, GAdventures hebben de boot aan hun vloot toegevoegd.

Oppassen voor zwemmende varkens

In het hart van de Bahama’s ligt de eilandengroep Exuma. Vanaf de nieuwe basis van Sunsail in de hoofdstad Nassau kun je de archipel verkennen die bestaat uit 365 eilanden en baaien. Een groot deel van de eilanden behoort tot het beschermde Exuma National Land and Sea Park. Je kunt in je eigen tempo van eiland naar eiland varen of kiezen voor een uitgestippelde tocht van Sunsail. Je zeilt dan onder andere naar Highbourne Cay waar je kunt snorkelen en ongerept koraalrif bewondert en je doet Staniel Cay aan. Dit eiland was het decor voor twee James Bondfilms en staat bekend om zijn spectaculaire onderwatergrotten. Onderweg kom je oog in oog met zwemmende varkens; die leven in dit gedeelte van de Caribische zee. Je kunt inNassau de nieuwste catamarans in de vloot huren: de Sunsail Lagoon 424 en de Sunsail 454W. Temperaturen liggen op de Bahama’s het hele jaar door gemiddeld rond de 29 graden Celsius. Vergeet dus niet je zonnebrand en zwemspullen mee te nemen.

Luxe zeilcruise in thema

Wil je je echt eens in de watten laten leggen? Boek dan een cruise met het klassieke zeilschip Victoire. De Nederlandse reisorganisatie Ventus verzorgt luxe boutique cruises van een week in onder meer Sardinië en Corsica. Gedurende een week vaar je van baai naar baai en leg je aan in mooie vissersdorpjes en plaatsen als La Maddalena en Porto della Madonna. Thuishaven is de havenstad Cannigione in het noordoosten van Sardinië. Aan boord van het schip zijn een kapitein, chef-kok en één of twee bemanningsleden. De samenstelling van de gasten – zo’n acht tot twaalf – varieert. Wil je met een groep vrienden, familie of collega’s een zeilcruise maken, dan kan Ventus een speciale reis voor je samenstellen. De cruises kunnen ook in het thema staan van bijvoorbeeld golfen, wandelen, archeologie, yoga, duiken of bridgen. De reisorganisatie biedt eveneens luxe zeilvakanties aan langs de zuidwest kust van Turkije en bij de Griekse eilanden Symi, Kos, Nysiros en Patmos.

Investeren in een eigen jacht

Een eigen zeiljacht bezitten in Kroatië of Griekenland is lang niet voor iedereen weggelegd. Maar dankzij speciale investeringsprogramma’s is het wellicht wél haalbaar om een boot te kopen en daarmee regelmatig in de Middellandse Zee te zeilen. Er zijn verschillende partijen die een zeiljacht investeringsplan aanbieden. Zo kun je bij Sunny Sailing investeren in een zeiljacht in Griekenland. De watersportorganisatie beheert en exploiteert de boot gedurende een aantal jaren. Je krijgt daarvoor als eigenaar een vergoeding. De kosten voor onderhoud en exploitatie worden gedekt door de huuropbrengsten. Zelf mag je het zeiljacht vier weken per jaar gebruiken. Na afloop van de overeenkomst kun je de boot houden, verkopen of verder verhuren. Dichter bij huis biedt bijvoorbeeld FlexYachts een jachteigenaarprogramma aan waarbij je een zeiljacht koopt en dat verhuurt aan FlexYachts voor een periode van drie tot vijf jaar. Als eigenaar ontvang je jaarlijks een vergoeding tot maximaal negen procent van de marktwaarde van het schip. Je kunt zelf van een halve dag tot twee weken aaneengesloten varen met de boot.

Sailbest

Flottielje met kinderen

Kleine kinderen hoeven helemaal geen belemmering te zijn om een zeilvakantie in een zonnig oord te boeken. Er zijn allerlei reisorganisaties die tijdens schoolvakanties zeilreizen aanbieden speciaal voor ouders en kinderen. Zo heeft SailBest, onderdeel van Tip Top Sailing, acht- en vijftiendaagse flottieljes in Turkije en Griekenland, bedoeld voor gezinnen. Vertrekhaven is bijvoorbeeld de Turkse havenstad Göçek. De afstanden die de zeiljachten afleggen zijn klein, zodat er genoeg tijd overblijft voor de kinderen om te zwemmen, snorkelen en spelen in de baaien. Je kunt varen met een eigen schip (eventueel met Nederlandse schipper) of opstappen op het moederschip. Ook de Nederlandse reisorganisatie OCC Yachting organiseert in het hoogseizoen flottieljes voor gezinnen in Lefkas en Corfu. De organisatie houdt bij de indeling van de flottielje zo veel mogelijk rekening met de leeftijd van de kinderen. Na een dag zeilen kunnen de kinderen samen met de bijboot spelen of visjes vangen.

Oversteken naar Venetië

Waag de oversteek van Pula (Kroatië) naar Venetië tijdens de achtdaagse flottielje die Amorgos dit vaarseizoen aanbiedt. Je vertrekt met je zeiljacht vanuit de historische stad Pula op het schiereiland Istrië. De eerste tussenstop is de Middeleeuwse stad Rovinj, zo’n 20 mijl varen. Je vaart door het Brijuni National Park, een natuurgebied dat bestaat uit veertien eilanden. Na nog een tussenstop in Umag is het tijd voor de oversteek naar Venetië. Je vertrekt voor zonsopkomst en het is handig om met de bemanning een wachtsysteem te maken. Als de Mistral uit het noordwesten waait en je een aandewindse koers moet varen, kan de oversteek (circa 50 mijl) zo’n tien tot twaalf uur duren. De beloning is groot: heb je eenmaal de overkant bereikt, dan leg je aan op Isola Certosa, een eiland in het hart van de Lagune van Venetië, met uitzicht op de historische stad. Na een rustdag in Venetië vaar je ruime wind weer terug naar Istrië, opnieuw ruim 50 mijl varen. Je overnacht in Novigrad en vaart de volgende dag terug naar Pula. Een alternatieve route is bespreekbaar. Vertrekdagen zijn 8 en 15 augustus.

IJsberen en walrussen spotten

Ver weg van de bewoonde wereld maak je met het zeilschip Antigua een reis langs de adembenemende fjordenkust, bergen en gletsjers van Spitsbergen. Je vertrekt vanuit Longyearbyen. Het plan is om heel Spitsbergen rond te varen, maar het definitieve reisschema hangt af van de windrichting, ijs en stroming. Tijdens deze expeditiecruise van Askja vaar je door het leefgebied van ijsberen, walrussen, zeehonden en walvissen. Je maakt onderweg tochten met Zodiacs en gaat geregeld aan land om te wandelen, en poolvossen en rendieren te bewonderen. De expeditiestaf, gewapend in verband met het gevaar voor ijsberen, kan je vertellen over de bijzondere plekken die je bezoekt. De Antigua kan op plaatsen komen die voor grote schepen ontoegankelijk zijn. Zeilervaring is niet nodig. Meehelpen aan boord mag, maar hoeft niet. Er zijn twee vertrekdata in de zomer; de zeiltocht duurt zestien dagen. Je kunt met Askja ook het noorderlicht zoeken tijdens een zeiltocht vanuit de Noorse stad Tromsø of in Oost-Groenland, of een zeilreis maken van elf dagen naar Antarctica.

Catamarans zijn de nieuwe trend

In een paar jaar tijd zijn catamarans enorm in populariteit toegenomen in de jachtcharterindustrie. Met name in Kroatië en Griekenland, de ultieme charterbestemmingen, is het aanbod van catamarans bijna verdubbeld. Populaire modellen zijn bijvoorbeeld de Lagoon 40 en de nieuwe Lagoon 42. Voordeel van catamarans is onder andere dat ze meerleefruimte bieden dan een zeiljacht en dat ze geen kiel hebben en weinig diepgang, waardoor je op de mooiste plekken voor anker kunt gaan. Pitter Yachtcharter heeft dit jaar nieuwe catamarans van onder andere de merken Fountaine Pajot en Lagoon. In Kroatië heeft het charterbedrijf een nieuwe basis in Vodice, Dalmatië. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld naar het Kornati National Park varen of richting de Krka-watervallen.

 

(c) Tekst Floortje Gunst

Ook geïnspireerd geraakt?
Boek je volgende chartervakantie hieronder:

Omslagfoto: Lefteris Papaulakis

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , Last modified: 21 oktober 2021
Sluiten