B/One

02:00

Conclusie

De B/one heeft zijn belofte wat ons betreft dubbel en dwars waargemaakt. De boot is eenvoudig te bedienen, zeilt goed en gaat als een speer. Het rompontwerp doet zijn werk goed en planeert prettig. De dekrondte voert het buiswater snel af. Het tuig en de zeilen zijn van goede kwaliteit en zijn goed onder controle te houden.

We hadden voor de montage van beslag, met name van het grondblok, graag een wat degelijker oplossing gezien. Hoewel bedoeld om met de hand te verstellen, zijn de wantspanners niet erg gebruiksvriendelijk. De stuurman heeft op de stuurpositie niet veel houvast, maar wellicht dat die beleving anders wordt bij gebruik van meer antisliptape of toevoeging van een bemanningslid. De kielborging met webbing en het luikje in het dak vinden we ronduit amateuristisch uitgevoerd. Wat betreft waterafvoer zouden we graag standaard een handlenspomp zien aan boord. Met uitzondering van de punt neemt evenwel weinig water over. De B/one luistert voorbeeldig naar het roer en vertrimt zelfs onder grote helling nauwelijks. De boot is met een totaalgewicht van ongeveer 1000 kilo aardig zwaar, maar reageert verrassend snel op gewichtsverplaatsing van de bemanning en voelt in veel opzichten aan als een fors uitgevallen zwaardboot.

Specificaties

Titel
Scheuren in een grote jol
NummerJaargang
032012
Merklogo
MerkType
B/oneonbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer vanuit Lelystad, 5 - 6 BFT
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Farr Yacht DesignBavaria Yachtbau GmbH
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Jansma Jacht Almere BVonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
7.096.36
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester2.49
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Hefkiel0.43 - 1.65
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend1.0537010.08
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
28 / 33onbekend
IJPE
8.802.618.763.48
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
onbekendonbekendonbekendonbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
onbekendonbekendonbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekendonbekend4 (optioneel)onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
27818onbekend39918(+43%)
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend die wij (nagenoeg) onmisbaar achten of waarvan wij zeer waarschijnlijk achten dat u deze zult aanschaffen. In dit geval hebben wij de standaardluxeprijs tweemaal berekend, omdat de verschillen in gebruik duidelijk zullen uitmaken in prijs. Bij aanschaf van de boot met als doel wedstrijden te varen, zijn bij de standaardluxeprijs de volgende opties berekend: wedstrijdpakket bestaande uit Hyde laminaatzeilen met square-top grootzeil en asymmetrische spinnaker, transportpakket met dekkleden, roertas, trailer en kraanuitrusting.

In de standaardluxeprijs van de toeruitvoering zijn berekend: toerpakket met inrichting voor vier kooien en opbergzakken, transportpakket met dekkleden, roertas, trailer en kraanuitrusting, kuiptent en toerspinnaker.

Last modified: 5 maart 2013
Sluiten