Actueel

Zoef zeilt mee tijdens 40e Zeeuwse Duotocht (live verslag)

19:00

Vlissingen, 25 september, 19:00 uur – In het tjokvolle clubgebouw van de Vereniging voor watertoerisme ‘Schelde’ is zojuist de jaarlijkse Zeeuwse Duotocht gestart. Dit is een prestatietocht voor schippers en maten. Tussen nu en zondagmiddag doorkruisen zij vrijwel non-stop de hele Delta om binnen de beschikbare tijd een aantal verplichte doelen te scoren. Het is een lustrumjaar, want deze (volgens de organisatie) ‘zwaarste Zeeuwse zeiltocht’ wordt dit jaar voor de veertigste keer verzeild. Tweeëntwintig boten zijn even na zeven de nacht ingevaren. Zeilen doet mee met de redactieboot Zoef.

Aan boord van Zoef zijn Zeilen-medewerker Rob Bijnsdorp en zijn zoon Bouke. Het is hun elfde Duotocht. Rob legt uit waarom hij elk jaar weer meedoet. “Ik ken geen ander zeilevenement waarin zoveel sportieve uitdaging zit. Alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag is er een verplichte rust. Alle andere uren heb je de tijd hard nodig om reglementair te kunnen finishen. De organisatie jaagt je met verplichte doelen door de hele Delta heen. Wil je dat goed volbrengen, dan moet je optimaal zeilen en strategische keuzes maken die permanent onder invloed staan van veranderende wind, tij, stroom en de bereikbaarheid van getijdenhavens. Maar je moet ook het leven aan boord goed regelen om te voorkomen dat je beiden scherpte en kracht verliest. Wij proberen daarom zoveel mogelijk om beurten solo te varen. Het is maar de vraag of dat lukt in de verwachte aanhoudende harde wind en veel regen.

In de Duotocht zit een flink portie competitie. Je kunt punten scoren met extra, niet verplichte doelen. Bij ons aan boord leidt dat tot voortdurend rekenen, wikken en wegen en niet zelden tot discussie op het scherp van de snede. Want Bouke jaagt graag op extra punten. Dat kost tijd die ik liever gebruik om eerst die verplichte doelen veilig te stellen. Een andere aantrekkelijke kant is dat alle boten min of meer gelijke kansen hebben. Er is daarom ook geen handicapsysteem. De voordelen van een lange waterlijn, een diepstekende kiel en een mooi hoog tuig zijn tegelijkertijd nadelen. Zoef bijvoorbeeld is de kleinste boot in het veld. Wij zijn minder snel en hebben eerder last van golfslag, maar wij kunnen onder bruggen door waar anderen op een bediening moeten wachten. Ook hebben we rond hoogwater meer uren tijd om een getijdenhaven aan te doen. Tot slot: de Duotocht brengt je tot in alle uithoeken van de Delta, zelfs in niet betonde geulen. Vooral in het stille najaar is het een feest om op dat weidse levende water zo intensief met z’n tweeën te zeilen”.

Zeilen volgt Zoef online op deze tocht met een dagelijkse impressie op de kaart hieronder. Voor enkele verplichte doelen kan een bemanning een alternatief kiezen (met hetzelfde doelnummer). Het weer wordt ruig. Kunnen Zoef en haar bemanning dit aan?

Kijk voor meer informatie over het reglement, de zeilaanwijzingen en de deelnemers op Duotocht

Volg het logboek van Rob & Bouke hier iedere dag.

(c) Foto’s: Hans van Laar, Rob Bijnsdorp ,deelnemers Zeeuwse Duotocht

Last modified: 26 september 2019
Sluiten