Actueel

Zoef on tour – deel 3: op verkenning door Friesland

08:01

De afgelopen maanden namen we redactieboot Zoef mee op een ontdekkingsreis door Nederland, op zoek naar de nieuwe generatie zeilers. Via Zuid-Holland, Zeeland, de Randmeren en Overijssel verkennen we in dit derde en tevens laatste deel het misschien wel geliefdste zeilgebied van Nederland: Friesland.

Zaterdagochtend, ergens langs het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. In alle vroegte starten we de motor. Vandaag gaan we door naar Friesland, maar voor het zover is hebben we nog heel wat kanaaltjes te gaan. Het eerste stuk varen we door een idyllisch landschap. Vooral het dorpje Ossenzijl is prachtig, een verborgen parel aan het water. Daarna wordt de wereld om ons heen snel saaier. En drukker. Tientallen jachten varen ons voorbij, voornamelijk motorjachten. Blijkbaar zijn we op een zomerse dag als deze niet de enigen die graag naar Friesland willen.

Hakken tegen de wind in

Langzaamaan komt er een klein briesje op. Er is voor vandaag een ruime vier voorspeld. Dat wordt nog lastig motoren op het Tjeukemeer, want daar zullen we de wind pal tegen hebben. Echte diehards zouden in zo’n geval natuurlijk gewoon opkruisen. Maar voor ons is dit niet echt een optie. Zeilen kunnen we alleen met onze kiel omlaag. En daarvoor is het Tjeukemeer toch echt te ondiep. De kiel maar voor de helft laten zakken gaat ook niet; daar is deze niet voor gemaakt.
In de namiddag komen we aan bij Echtenerbrug, het laatste dorpje voor het Tjeukemeer. Het is er druk en winderig. We hebben niet veel zin om het Tjeukemeer op te gaan, maar hier blijven is ook geen optie. Dus gaan we door. Met een chagrijnige motor hakken we tegen de golfjes in: hij moet hard werken om vooruit te komen.

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over de nieuwe generatie zeilers? Dat lees je in Zeilen 10/2018! Bestel het nummer hier online of in de winkel.

Lees ook: Zoef on tour – deel 1
En: Zoef on tour – deel 2

Omslagfoto: Riemer Witteveen en Joke Noppers
Tekst: Riemer Witteveen en Joke Noppers

Tags: , , Last modified: 7 oktober 2018
Sluiten