Actueel

Zoef on tour – deel 2: Binnendoor naar Friesland

07:58

Op zoek naar nieuwe zeilers. Met dat doel vaart onze redactieboot Zoef deze zomer door Nederland. Na vruchtbare weken in Zeeland en een tochtje buitenom van Vlissingen naar IJmuiden (zie vorig nummer), varen we net op tijd voor de jaarlijkse Zeilen Markerwaddenrally de haven van IJburg binnen. Met deze prestatietocht met wedstrijdkarakter begint het tweede deel van onze tocht. We gaan binnendoor naar Friesland.

Natuurlijk doet Zoef mee aan de Markerwaddenrally, georganiseerd door WV IJburg en Zeilen. Het mag dan geen wedstrijd heten, er wordt wel degelijk geracet – al is het met een glimlach. Een vloot vrolijke zeilers, wind, zon, barbecue en een starttijd die wordt aangepast als niet iedereen tijdig door de sluis is voor de start. In het nog maar nét in gebruik genomen clubgebouw van WV IJburg, heet Michel van Zijst van de wedstrijdorganisatie de deelnemers op vrijdagavond welkom.

Ding mee naar de creativiteitsprijs

“Dit jaar doen er maar liefst veertig jachten mee. Vijftig is ongeveer de grens, dus schrijf je op tijd in voor volgend jaar!” Van Zijst staat op twee bierkratten en de sfeer is uiterst ontspannen. “De baan is zo’n 40 mijl, maar als het voor jou of je boot te lang gaat duren, mag je nog tijdens de wedstrijd beslissen dat je toch de korte baan aflegt via de boei Sport I, een parcours van zo’n 25 mijl.” De communicatie met de deelnemers verloopt informeel via Whatsapp. “Via de app kun je ook foto’s insturen om mee te dingen naar de creativiteitsprijs,” zegt Van Zijst. “Een creatieve plaat waar de wimpels van Zeilen en WV IJburg opstaan en je keerpunt, de Markerwadden of Sport I. Maar dat staat natuurlijk allemaal vermeld in de Notice of Tocht.”

Zeilen 09/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over de nieuwe generatie zeilers? Dat lees je in Zeilen 09/2018! Bestel het nummer hier online of in de winkel.

Lees ook: Zoef on tour – deel 1

 

Omslagfoto: Ben Rutte, Joke Noppers, Marinus van Sijdenborgh
Tekst: Ben Rutte, Joke Noppers, Marinus van Sijdenborgh

 

Tags: , , , Last modified: 18 september 2018
Sluiten