Actueel

Zo zwart is je boot na een vulkaanuitbarsting

10:30

In Nederland hoeven we er geen rekening mee te houden: vulkaanuitbarstingen. Het wordt een ander verhaal als je bijvoorbeeld een eiland als Sicilië aandoet. Daar kan het namelijk zomaar zo zijn dat van het een op het andere moment de originele kleur van je dek wordt vervangen door zwart. Dat overkwam onder andere de Italiaanse zeiler Claudio toen vulkaan Etna uitbarstte.

Etna is de laatste tijd aardig actief. Dat gegeven is ook Claudio niet ontgaan. “De uitbarsting vond op 7 maart rond 07.30 uur ‘s ochtends plaats,” vertelt Claudio aan Zeilen. “We waren toen zelf aan boord. Al meerdere keren hebben we een vulkaanuitbarsting meegemaakt, maar nog nooit eentje waarbij deze hoeveelheid vulkanisch materiaal vrijkwam. Inmiddels is de boot gelukkig weer schoon. We hebben haar eerst met een luchtblazer schoon geblazen en daarna zijn we verdergegaan met water.”

Hieronder zie je foto’s van hoe de boot van Claudio er eerder uitzag:

De haven onder een laagje as

Claudio was niet de enige die met een luchtblazer aan de gang moest gaan. Zoals je in de onderstaande video kunt zien, is de hele haven bedekt onder het vulkanische materiaal van Etna.

Omslagfoto en foto’s: © Claudio Giustiniani

Tags: , , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten