Nieuws

Zeilers passeren reusachtige massa puimsteen op de Stille Oceaan (met video’s)

14:46

In de Stille Oceaan drijft een enorme verzameling vulkanisch gesteente richting het grootste koraalrif ter wereld, de Great Barrier Reef. Twee zeilers, een Australische koppel dat op weg is met een catamaran naar Fiji, legden het puimsteen vast op beeld. Mocht de reusachtige steenmassa de Great Barrier Reef bereiken, dan kan het meegevoerde zeeleven, bijvoorbeeld zeepokken, koralen, krabben, slakken en wormen, van positieve invloed zijn op het koraalrif.

De massa, die zo’n 150 kilometer groot is, heeft nog een lange tocht te gaan. De komende maanden zal het gesteente de eilandengroep Nieuw-Caledonië en de oostelijke Koraalzee passeren. Ongeveer zeven maanden later komt het puimsteen terecht voor de Australische kust.

Uitgebarsten onderwatervulkaan

De twee zeilers hadden het gesteente gespot enkele dagen nadat, volgens NASA, een onderwatervulkaan bij Tonga in Polynesië was uitgebarsten. Onder water vormt de lava zich tot de lichte steen die naar de oppervlakte drijft. Bekijk in de onderstaande video’s hoe de reusachtige massa puimsteen eruit ziet.

Omslagfoto: Screenshot YouTube-video 

Tags: , , , , , Last modified: 11 januari 2021
Sluiten