Actueel

Zo haal je een goed weerbericht aan boord (10 tips)

16:47

Wind is alles. En of je nu op het IJsselmeer vaart, buitenom op weg bent naar Zeeland, een Waddeneiland of de Oostzee, zonder goed weerbericht kom je nergens. Iedere zeiler heeft zo zijn eigen kennis en sites waar hij/zij het weer ophaalt. We deden een rondje en zette de tips op een rij.

Check deze 10 tips

1. Site: Zilt meteo

Op deze verzamelsite vind je een hele berg nuttige informatie: van weerkaarten, windprognose, actuele wind, radarbeelden, KNMI pluim verwachting voor de komende tien dagen, satelliet beelden en weekend weerbericht. Met bij de weerkaarten de veelgebruikte Bracknell kaart (getekend door de Engelse Meteorologische Dienst in Bracknell) met het actuele weerbeeld en verwachtingen van de drukverdeling. Zilt meteo geeft een goed overzicht van weersinformatie om je reisplanning verder uit te stippelen.

2. Video: Weerbericht van Henk Huizinga

Bekijk en beluister elke donderdagmiddag het weerpraatje van weerman Henk Huizinga. Het weekendweerbericht speciaal voor zeilers gemaakt. Een echte aanrader om aan het einde van de week te beluisteren. Je leert er ongelofelijk veel van, en Henk praat je op een erg leuke manier bij. Ga goed voorbereid op pad het weekend, wat begint met het weerbericht van Henk!

3. Marifoonberichten

Naast het weerbericht afluisteren per marifoon kun je de weersverwachting ook teruglezen. Het marifoonbericht geeft waarschuwingen voor de scheepvaart door. En toont het weeroverzicht voor de komende 12 en 24 uur. Met de verwachting langs de kust: Vlissingen Hoek van Holland, Zierikzee, IJmuiden, Texel en Rottum Delfzijl Harlingen IJsselmeer Markermeer. Maar ook vind je er de verwachtingen langs de kuststeek van omliggende landen.

4. App: XyGrib computer / laptop – gratis

Je vindt online genoeg programma’s die gribfiles downloaden en op hun pagina tonen. Maar XyGrib gaat, als één van de weinige, een stap verder. Deze software geeft de zeiler niet alleen windinformatie maar vertaald deze informatie naar zeer uiteenlopende analyses met diverse invalshoeken. Op het eerste oog een bak informatie, maar door de logische bediening goed te filteren voor wat je precies zoekt. Update je app regelmatig, want er verschijnen steeds handige nieuwe versies.

5. Website: Euroszeilen

Het Harmonie model van het KNMI is voor Nederland het allerbest en meest betrouwbare model om te gebruiken. Het KNMI stelt in het KNMI Data Centrum GRIB-files van dit Harmonie model vrij beschikbaar als Open Data. Het Harmonie model levert data tot 48 uur vooruit met een hoge resolutie (2.5×2.5km) en in tijdstappen van 1 uur. De GRIB-files van het KNMI zijn nog niet direct in XyGrib te openen omdat het formaat een beetje afwijkt van de GRIB-files uit het GFS-model. Op Euroszeilen (gemaakt door Menno Tammens) zijn daarom de GRIB-files geconverteerd in een formaat dat wel te gebruiken is in XyGrib, download ze hier.

6. App: Pocketgrib mobiel – 6,99 euro

Met PocketGrib kun je nu onderweg globale weerdata downloaden, weergeven en analyseren. Wind, neerslag, luchtdruk, temperatuur, stromingen en andere date uit gribbestanden kunnen nu door middel van de Grib-viewer worden weergegeven. Ideaal voor zeilers (zowel op het water als in de kroeg), windsurfers, stormjagers, mensen die graag buiten zijn, amateur- en professionele meteorologen.|
– Configureerbare download om bestandgroottes te minimaliseren (ideaal tijdens roaming).
– Zowel online als offline weergave.
– Wereldwijde dekking.
– Data wordt 4 keer per dag geüpdatet (elke 6 uur)

7. App: Het weer in Nederland HD mobiel – 2,29 euro

Deze Nederlandse app is gemaakt door Martijn de Meulder. Je eigen weerstation met alle actuele KNMI-weergegevens en -verwachtingen. Het weerbericht overzichtelijk in één fraaie weerapp. Met 26 actuele kaarten, foto’s, animaties en overzichten.
– Live Weerstation: alle actuele weermetingen op je locatie. Laat de GPS je locatie bepalen, of stel deze zelf in.
– Kaarten met de huidige temperatuur (ook gevoelstemperatuur in de winter), windsnelheid (m/s, bft, knopen, km/h) en zicht.
-Weeralarmkaart
– De geavanceerde ECMWF/Ensemble-Pluimverwachting voor de komende week + hoge- en lagedrukkaarten van DWD (GME) + Bracknell + Hirlam).

8. App: Sailgrib 79,99 euro

Een handige app om de dag voor vertrek nog een weerrouteringsmodule te maken, inclusief de Navionics-kaarten. Op deze manier krijg je nog een goed overzicht van koers en locatie op de route, en op die manier goed te kunnen anticiperen op weersveranderingen onderweg. Collega Peter: “Deze verwachting kan ook versnellen of vertragen, maar dan herken je dat moment onderweg, is mijn ervaring. Ik gebruik in Sailgrib WR het Arpege 0.025 weermodel, of GFS (maar is iets minder betrouwbaar). Gebruikmakend van de polair van de Victoire 933 die ik iets heb aangepast.”

9. Windy | Windguru | Windfinder

Om snel inzicht in het weerbeeld te krijgen kun je op de tal van bovenstaande apps kijken. Deze geven een goed beeld voor de komende twee à drie dagen. Maar het blijven computervoorspellingen waar niks mee gedaan is. De invloed van koude en warmte fronten worden dan ook niet altijd even goed in kaart gebracht. Maar vooral Windy is echt intuïtief als het gaat om gebruikersgemak en het geven van een goed totaal beeld. En de lay-out ziet er ook nog eens erg fancy uit.

10. Site: Rijkswaterstaat meetnetwerk

In Waterinfo kun je actuele, verwachte én historische meetgegevens over Rijkswateren van Rijkswaterstaat opzoeken. Je kunt de gegevens daarna ook opslaan door ze te exporteren. Deze gegevens gaan maximaal 28 dagen terug en 2 dagen vooruit. Gegevens die in de kaart te filteren zijn, zijn: waterhoogte, wind, golfhoogte, watertemperatuur, luchttemperatuur, astronomisch getij, stroming, waterafvoer en zoutgehalte. Wil je helemaal verdwalen in data? Bekijk dan deze website van Rijkswaterstaat eens.

Winterhuiswerk

Huiswerk voor de wintermaanden kan het boek Henk Huizinga: Het weer in kaart zijn. In ‘Het weer in kaart’ legt meteoroloog Henk Huizinga alles uit wat het weer een zeiler te vertellen heeft. Zo kunnen zeilers zelf een weloverwogen analyse maken over het huidige en toekomstige weer en voorgenomen vaarplannen nog tijdig bijstellen. Met ‘Het weer in kaart’ kunnen alle zeilers het hoogste rendement uit de weersinformatie halen, of het nu het winnen van een zeilwedstrijd is of veilig aankomen in de volgende haven.

Heb jij nog suggesties of tips voor het ophalen van weersinformatie aan boord? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Tags: , , , , , , Last modified: 17 juli 2020
Sluiten