Actueel

Hoe de wind met onze lente speelt

18:44

Een zeiltocht in een warm lentebriesje zat er tot nu toe nog niet in, maar eindelijk is er verandering op komst. Warme zuidenwind zal tijdens het weekend van 8 en 9 mei een einde maken aan een uitzonderlijk koude periode met veel noordenwind. De overgang is best spectaculair te noemen; terwijl er vrijdagochtend 7 mei nog sneeuw lag in Noord-Brabant, worden er voor zondag 9 mei temperaturen tussen de 25 en de 28 graden voorspeld. Hoe kan dat?

Een laagje sneeuw in mei

De kou neemt dit jaar afscheid in stijl. Na een historische maand april, die zo’n 3,2 graden kouder was dan het langjarig gemiddelde, bracht de eerste week van mei geen grote veranderingen. Tot grote verbazing van velen lag er deze ochtend zelfs een laagje sneeuw in het oosten van het land, terwijl het zuiden te maken kreeg met winterse buien. Een witte mei kwam sinds het begin van de metingen slechts vier keer eerder voor, in het laagland voor het laatst in 1979. Het is een laatste oprisping van kou, afkomstig van een bel met koude lucht (van maar liefst -36 graden) die op vijf kilometer hoogte over ons land trok en buien met zich meebracht.

Dubbel zoveel noordenwind

Rond deze tijd van het jaar is een noordelijke windrichting nauw verbonden met koude temperaturen, omdat die koude poollucht met zich meevoert. Dit jaar telde het KNMI in april uitzonderlijk veel dagen met noordenwind, zelfs twee keer zoveel dan het gemiddelde percentage, gemeten tussen 1961 en 2021. De warmere (zuid)oostelijke windrichtingen kwamen bijna niet aan bod. Die trend zette zich verder in de eerste week van mei. Ook de temperatuur van het zeewater voor onze Nederlandse kust speelt een rol. Die is nog erg koud na de winter, niet meer dan acht graden. Daardoor warmt de wind uit het noorden niet op en was de atmosfeer vandaag nog koud genoeg om een laagje sneeuw (even) te laten liggen.

Kou komt niet meer terug

In het weekend komen we in een andere luchtsoort terecht; de warme lucht uit Noord-Afrika. Ook draait de windrichting naar het zuiden, waardoor we profijt hebben van de warmte van de zon bij onze zuiderburen. Zondag 9 mei staat ons broeierig lenteweer te wachten. Droog blijft het niet; een onweersbui trekt zondagmiddag vanuit het zuiden door het land. Daarna zakt de temperatuur terug naar beneden. Kan het weer gaan sneeuwen? Volgens de redactie van weer.nl en weerplaza.nl moeten we ons daar geen zorgen over maken. Het verdringen van de kou dit weekend, betekent definitief een einde aan de kou.

Ga jij zeilen dit weekend?

 

 

Omslagfoto: (c) Gauwenaar

Tags: , , Last modified: 11 mei 2021
Sluiten