Actueel

‘Zeilen’ eren Australische brandweerlieden en slachtoffers

17:00

De bosbranden in Australië, en de afschuwelijke gevolgen daarvan, kunnen niemand ontgaan zijn. De feiten en cijfers over de toestand van mens, dier en natuur zijn verschrikkelijk. Op de ‘zeilen’ van het Sydney Opera House werd een afbeelding vertoond om de brandweerlieden en slachtoffers een hart onder de riem te steken.

Iedereen heeft weleens een foto gezien van het Sydney Opera House dat aan de haven van de Australische stad ligt, maar heb je ook weleens zeilen in de daken van het gebouw gezien? Dat is waarschijnlijk wel hetgeen wat de architect wil uitdragen. Het gebouw is door de Deense Jørn Utzon ontworpen. Utzon hield veel van zeilen en dit gebouw zou zijn liefde voor deze sport symboliseren, want de daken lijken namelijk op de zeilen van een groot schip.

Fervent zeiler

De Deen komt uit een gezin waarbij scheepvaart erg belangrijk was. Zijn vader was een fervent zeiler en eigenaar van een jachtwerf in Aalborg. Later werd Utzon ook scheepsarchitect. In 1955 werd er een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven om het Sydney Opera House te ontwerpen en die werd gewonnen door Utzon. 65 jaar later wordt er op zijn ontwerp een prachtig eerbetoon vertoond.

Omslagfoto: Roybb95~commonswiki/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 13 januari 2020
Sluiten