Actueel

Zeilen in een boot gemaakt van afvalplastic

17:00

Benieuwd hoe een boot eruitziet die is gemaakt van onder andere lege tubes tandapasta, Glorix- en shampooflessen en melkkannen? Zo dus. Het blijkt prima te zeilen! Op woensdag 25 augustus vertrokken twee scheepjes, met het uiterlijk van 17e-eeuwse werkboten, de Lankhorst en de Schelphoek, vanuit Hoorn naar Amsterdam voor een handelsmissie. Deze oversteek is net zo bijzonder als het verhaal achter de werf van Clean2Anywhere.

Aan boord hebben zij een lading die past binnen de nieuwe circulaire economie. Ze verschepen een vracht gerecycled hout en balen textiel van een kringloopbedrijf. Duurzaamheid is van groot belang op de werf die zich bevindt op de Schelphoek. Edwin ter Velde, de oprichter van Clean2Anywhere, vertelt. “De werkboten zijn gemaakt van consumentenplastic. Dus van het spul dat mensen thuis weggooien. Dat is toch zonde als je er ook heel mooie dingen van kunt bouwen?”

Op weg naar Amsterdam!

Werkboot, speeljacht en fluitschip

Edwin reed eerder samen met zijn vrouw Liesbeth in een wagen, geprint uit afvalplastic en aangedreven door zonne-energie, richting de geografische zuidpool op Antarctica. Samen volbrachten zij de missie Clean2Antarctica. Maar het water stroomt door zijn aderen, daarom zijn ze nu boten aan het bouwen. “We zijn begonnen met het maken van een 17-eeuwse werkboot om meer te leren over het materiaal,” zegt Edwin. “Vervolgens gaan we een speeljacht bouwen en als dat is gelukt en we hebben genoeg kennis een fluitschip. Er loopt van alles rond op de werf van Clean2Anywhere: van een directeur van een multinational tot een leraar. Maar ook iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt doordat hij of zij bijvoorbeeld een verslavingstraject doorloopt, een depressie heeft, statushouder is of de Nederlandse taal nauwelijks spreekt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hij of zij werf later weer uitstroomt naar werk of een opleiding.”

Edwin ter Velde.

Sterke boten

Vorig jaar augustus voer Edwin met één werkboot naar Amsterdam en dit keer met twee. “De wind is wel een beetje matig. Eerder ging ik varen met een kleine windkracht 6 om te kijken wat er allemaal stuk zou gaan. Er raad eens? Helemaal niks!”
Op donderdag 26 augustus om 10:00 uur nemen de handelslieden de duurzame lading in ontvangst bij de kade van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ter plekke laadt Clean2Anywhere weer een duurzame retourvracht.

Kunststof tuig

Voor volgend jaar is het doel dat er maar liefst vier werkboten koers zetten richting de overkant. “Ondertussen zijn we op de werf ook bezig met de ontwikkeling van een speeljacht. Edwin: “Wat nu nog een uitdaging is, zijn de rondhouten. Denk hierbij aan masten, stengen, ra’s, en boegsprieten. De lange slanke lichamen die je moet tuigen waar je mast door ontstaat. Deze zijn heel fragiel, maar ze worden wel maximaal op buiging belast door zeilen en de wind. Daar moet je stijfheid hebben. Dat heeft hout van oorsprong veel meer dan kunststof. We moeten nog veel innoveren en ontwikkelen zodat er ook een mast van afvalplastic kan worden gemaakt. Deze is nu nog van hout. Nu is afvalplastic een serieus probleem, maar wie weet kan het uiteindelijk als grondstof serieus worden toegepast. Dan wordt het niet meer gezien als waardeloos maar juist als waardevol.”

Omslagfoto en foto’s: © Roos Bähr

Tags: Last modified: 25 augustus 2021
Sluiten