Nieuws

Clean2Anywhere wil de eerste circulaire rederij van Nederland worden

Stem op Clean2Anywhere

08:04

Een zeilboot maken van lege tubes tandpasta, Glorix- en shampooflessen en melkkannen? Dat kan! Bij Clean2Anywhere (C2A) hebben ze van afvalplastic meerdere werkboten gebouwd, een speeljacht is in aanbouw en de realisatie van een fluitschip staat ook nog op de planning.

Afval is een groot wereldwijd probleem. De oplossing is eigenlijk simpel: stop met dingen weggooien. Dit vraagt om gedragsveranderingen en een economie die materialen duurzaam hergebruikt. Daarom onderneemt Clean2Anywhere experimenten om andere mensen te inspireren en stimuleren om stappen te zetten op de schone weg naar een circulaire samenleving. 17e-eeuwse schepen bouwen van afvalplastic is er daar één van.

Eerder reed C2A-oprichter Edwin ter Velde samen met zijn vrouw Liesbeth in een wagen, geprint uit afvalplastic en aangedreven door zonne-energie, richting de geografische zuidpool op Antarctica. Samen volbrachten zij de missie Clean2Antarctica.

Weggooien is zonde

C2A heeft als ambitie om de eerste circulaire rederij van Nederland te worden. De werkboten en het speeljacht verhuren ze voor dagtochten en (zakelijke) evenementen. Het fluitschip gaat in de toekomst als zeilend handelsschip de internationale vrachtvaart in. Zo ontwikkelen zij een nieuw circulair businessmodel aan de hand van schepen die model staan voor een nieuwe gouden eeuw. Dit in harmonie met elkaar en de natuur. Allemaal door een stukje afval om te denken en ons gewoontegedrag om te keren.

Met de bouw van de schepen uit afvalplastic ontdekt C2A bouwstenen voor een schonere toekomst en vinden er onverwachte ontmoetingen plaats. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, scholieren, statushouders, gepensioneerden, CEO’s en tal van anderen ontmoeten elkaar op de werf in hun missie: ‘Iedereen laten ontdekken, weggooien is zonde!’

Stem op Clean2Anywhere

Het werk en de missie van C2A blijven niet onopgemerkt. De stichting is namelijk genomineerd voor de NHN Business Awards 2023. Het is voor de tiende keer dat de meest inspirerende ondernemers in de regio Noord-Holland Noord, vanaf het Noordzeekanaal t/m Texel, prijzen in ontvangst zullen nemen. Op 2 november worden deze overhandigd. C2A is een van de drie genomineerden voor de Thema Award Diversiteit & Inclusie. Naast dat de jury een winnaar kiest, valt er ook een publieksprijs te winnen. En om die meer naar huis te kunnen nemen, heeft C2A jouw stem nodig die je hier kunt uitbrengen.


Zo’n mooi initiatief binnen de nautische wereld verdient volgens ons de award, dus onze stem hebben ze!

Tags: Last modified: 19 oktober 2023
Sluiten