Actueel

Wist je dit al over prinses Beatrix’ schip De Groene Draeck?

Prinses en zeiler

11:11

Het is niet onbekend dat de leden van het koningshuis sinds jaar en dag veel affiniteit met watersport hebben. 65 jaar geleden krijgt prinses Beatrix haar zeiljacht De Groene Draeck. Speciaal voor Koningsdag hebben we wat leuke feitjes over het zeilschip op een rijtje gezet.

Het schip is 15 meter lang, steekt een meter diep en het grootzeil heeft een oppervlakte van 71,00 m2. Aan boord is een dameshut voor vier personen, een herenhut voor twee personen en twee reserve-slaapplaatsen in de salon. Het vooronder is bedoeld voor de vaste bemanning van het schip en heeft een aparte opgang naar het dek. Naast drie onderwaterlijn-pomptoiletten, waarvan een toilet voor de bemanning is, zijn er ook nog eens vijf wastafels.

VA 18

De Groene Draeck, een 15 meter lange Lemsteraak, werd door de Nederlandse bevolking aan prinses Beatrix geschonken ter gelegenheid van haar 18e verjaardag. Het zeilnummer is dan ook VA 18. Van 1956 tot 1957 werd aan het schip gebouwd in de scheepsbouwhal van De Amsterdamsche Scheepswerf G. de Vries Lentsch Jr. te Amsterdam. Gek genoeg is het schip niet van Friese bodem.
De tewaterlating was op 4 juni 1957 en de overdracht op 15 juni 1957. Destijds waren ook koningin Juliana, prins Bernhard en de prinsessen Irene en Margriet hierbij aanwezig. Nog altijd is Muiden de thuishaven van De Groene Draeck.

Herkomst van de naam

De Lemsteraak dankt zijn naam aan het Hollandse oorlogsschip uit 1623, de Vlieghende Groene Draeck, dat onder andere het vlaggenschip was van Piet Hein. Het prinsessenjacht bevat een mastschild met houtsnijwerk waarop het originele schip is afgebeeld. Op het roer is een beeldje van een draak te zien.

Privébezit

Sinds de troonswisseling is het schip privébezit van prinses Beatrix. Daarvoor hoorde het jacht bij de Stichting Kroongoederen, waaronder bijvoorbeeld ook de Gouden Koets valt. Toch blijft het ministerie van Defensie het onderhoud van het schip uitvoeren en betalen zolang de prinses gebruikmaakt van De Groene Draeck. Wat er daarna met het schip gebeurt, is nog niet duidelijk. Misschien hetzelfde als wat er is gebeurd met motorjacht Piet Hein, een deel van het nationaal huwelijksgeschenk dat Kroonprinses en Z.K.H. Prins Bernhard in 1937 ontvingen. De Piet Hein is nu te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum.

Koning Willem-Alexander is zelf ook een booteigenaar. Hij heeft niet lang geleden een Wajer-jacht gekocht waar niet zo’n gering prijskaartje van circa 2 miljoen aan hangt. We mogen best stellen dat het koningshuis een goede maritieme smaak heeft.

De prachtige Wayer sportboot van onze koning komt zomaar voor onze deur langs varen… pic.twitter.com/xRQPGqIqBp

— Duke Urbanik (@Urbanik) June 3, 2020

Omslagfoto: © S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Last modified: 27 april 2022
Sluiten