Actueel

Volvo Ocean Race: enorme golven, ijsbergen en conflicten

12:13

Leg 02, Lisbon to Cape Town, Sunrise on Day 15 and Turn the Tide are close by, on board Sun Hung Kai/Scallywag. Photo by Konrad Frost/Volvo Ocean Race. 19 November, 2017.

Nog eventjes en de derde etappe van de Volvo Ocean Race gaat alweer van start. Op zondag 10 december gooien de zeven teams de trossen los in Kaapstad en zetten zij koers richting Melbourne. De teams hebben maar liefst 6500 zeemijl voor de boeg.

De heftige 6500 zeemijl gaat bijna van start. (c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race.

De verwachting is dat de bemanningsleden er een kleine drie weken over doen om deze afstand te zeilen. De etappe wordt uitsluitend over de Zuidelijke Oceaan, ook wel Antarctische Oceaan genoemd, gevaren.

Het belooft een heftige etappe te worden met enorme golven, ijsbergen en bizarre winden. Tijdens deze afstand kan het dubbele aantal punten worden verdiend en dit kan zorgen voor grote veranderingen in het klassement. Het nemen van risico’s wordt beloond…

Lucas Chapman van Turn The Tide On Plastic zal wellicht deze etappe ‘s nachts één oogje in het zeil moeten houden… (c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Slapen met één oog open

Constante oplettendheid is vereist, want in de Zuidelijke Oceaan bevinden zich ijsbergen waarvan de massa zich tot wel 90% onder water bevindt. Daarom vormen zij een groot gevaar voor de zeilers van de Volvo Ocean Race.

Ook al bevinden de teams zich op een erg afgelegen plek, ze zijn in goede handen. Twee maritieme redding coördinatiecentra beheren dit gebied en het hoofdkwartier van de Volvo Ocean Race staat voortdurend met hen in contact, waardoor de veiligheid van de vloot wordt gewaarborgd.

Een wereld van komen en gaan

Afgelopen week werd duidelijk dat de Belgische Louis Balcaen de komende etappe aan boord stapt bij Bouwe Bekking. Samen met deze schipper en Andrew Cape zeilde hij in de vorige editie ook mee bij Team Brunel.

Het lijkt erop dat Steve Hayles, de navigator van Team Sun Hung Kai/Scallywag, het team heeft verlaten. De reden van vertrek is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Zowel het gedrag van Hayles als schipper David Witt zou in strijd zijn met regel 69*, die gaat over fatsoenlijk gedrag.

David Witt en Annemieke Bes tijdens de tweede etappe. (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race.

Er schijnt een vrouwonvriendelijk filmpje gepubliceerd te zijn geweest. De video begint met het lachen van Witt en Hayles. Witt zegt: “Waarschuwing voor volwassenen – alles in dit segment zal de meeste delen van het publieke domein beledigen…” Sommigen zijn van mening dat het enige vrouwelijke bemanningslid tot deelname is gedwongen maar tot wat, is onbekend. De video is overal van het internet verwijderd. Donderdag zal de jury uitspraak doen over het conflict.

Kijk de derde start

De start wordt live gestreamd op de Facebook van de Volvo Ocean Race. En via de tracker op de site van de Volvo Ocean Race kun je de race op de voet volgen. Zondagmiddag heeft een NOS weer een uitzending waarin zij verslag doen van de race.

Hopelijk wordt het conflict op de beste wijze opgelost en verschijnen alle zeven boten zondag aan de startlijn om aan de etappe richting Melbourne te beginnen.

 

*Regel 69: Een concurrent, booteigenaar of ondersteuner mag geen wangedrag plegen. Wangedrag is: (1) gedrag dat een schending is van goede manieren, een schending van goede sportiviteit of onethisch gedrag; of (2) gedrag dat de sport in diskrediet kan brengen.

Let’s go. (c) Martin Keruzore/Volvo Ocean Race.

Lees ook: Zó volg je de Volvo Ocean Race

En: Belgische verrassing aan boord van Team Brunel

Omslagfoto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Tags: , , , Last modified: 6 december 2017
Sluiten