Actueel

Vissen aan boord

09:03

Wie vis eet, zou deze ook moeten kunnen vangen: als je ooit beet hebt gehad, weet je hoe opwindend dat kan zijn. Tijdens het varen hang je een lijntje met aas uit voor een lekker maaltje in de koekenpan aan het einde van de dag. Of je nou onderweg bent tijdens een lange oceaanreis, of dichter bij huis, bijvoorbeeld op de Noordzee: de vis smaakt extra lekker als je deze zelf gevangen hebt.

Het klinkt idyllisch: op zee of de oceaan moeiteloos je eigen maaltijd naar binnen hengelen. De werkelijkheid is iets weerbarstiger, want een vis laat zich meestal niet zomaar vangen. Als je beet hebt, begint het feest. Heb je die vis eenmaal aan de haak, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Wat heb je gevangen? Hoe maak je de vis dood? En hoe kan je die bereiden? Marije den Breems duikt in de geheimen van het vissen op zee. Zij zeilt met Silverland al heel wat jaren rond de Stille Oceaan en weet inmiddels hoe je een vis vangt. Marije: “Vissen vanaf een zeilboot is fantastisch. Je vangt gewoon je eigen verse avondmaaltijd. Het doorbreekt de dagelijkse sleur. Iedereen staat meteen op scherp als de lijnen strak staan en er “Beet!” geschreeuwd wordt. Bovendien is er niets zo lekker als verse sashimi.”

Zeilen 7-2018Zeilen 07/2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal, met veel tips & tricks, over zelf vis vangen aan boord? Dat lees je in Zeilen 07/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Marije den Breems
Tekst: Marije den Breems

Tags: Last modified: 24 juli 2018
Sluiten