Actueel

Verstaging onder spanning

10:25

Officieus dien je verstaging eens in de vijftien jaar te vervangen. Sommige verzekeraars eisen zelfs eens per tien jaar. Maar wat als die verstaging op het zicht er nog goed uitziet? Techneut en fanatiek zeiler Erik Snel en jachtontwerper Erik de Jong bedachten dat zoiets ook anders moet kunnen. Kun je verstaging ook testen zonder het kapot te trekken?

Noodzakelijk?

‘Elke tien jaar vervangen’ staat er op het verlanglijstje van enkele verzekeringsmaatschappijen. Is dat daadwerkelijk noodzakelijk? In de beroepsvaart vervangt men vrijwel nooit iets preventief. De schipper laat uitrusting testen en indien goed bevonden mag het nog een tijdje blijven. Gaat het onderdeel tijdens de test kapot, dan wordt het alsnog vervangen.

Portemonnee & milieu

Waarom passen we een dergelijk standpunt niet ook toe in de pleziervaart? Ook jachtschippers hebben te maken met een budget en zijn zuinig met hun geld. Bovendien is het logischer om de uitrusting te beoordelen op kwaliteit, in plaats van deze ‘zomaar’ te vervangen. Zo’n aanpak is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Zeilen 6/2018

Wil je weten tot welke conclusie Erik Snel en Erik de Jong komen? Dat lees je in Zeilen 6/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Lees ook: 7 tips om levensduur verstaging te verlengen

Omslagfoto: Krystina Schneller
Tekst: Erik Snel en Erik de Jong

Tags: Last modified: 27 juni 2018
Sluiten