Actueel

Verlaten jacht aangetroffen door VOR-deelnemer

11:57

Verlaten 45-voeter Sea Nymph op de Pacific. (c) James Blake/Volvo Ocean Race

Een leeg zeiljacht midden op de oceaan; ironisch genoeg vindt team Turn the Tide on Plastic het grootste stuk plastic dat ze maar kunnen vinden midden op de oceaan. Op zo’n 360 mijl van het eiland Guam trof het team van schipper Dee Caffari een verlaten jacht aan.

Geen antwoord op de marifoon

“Team Brunel was in zicht, toen we aan loef een ander jacht in het vizier kregen,” vertelt Caffari. “We zagen niets op de AIS en konden geen contact krijgen via de marifoon. We namen contact op met de wedstrijdleiding, maar die vertelde dat er geen zoek- of reddingsacties aan de gang waren in het gebied. Dus toen heeft onze OBR, James Blake, de drone laten opstijgen om de boot van dichtbij te kunnen bekijken.”

“Uit de beelden konden we de naam Sea Nymph opmaken, een jacht dat in oktober vorig jaar verlaten was op de oceaan. De boeg lag diep in het water en het grootzeil lag half overboord, maar verder zag het jacht er nog prima uit.”

Gevaarlijk

“Wat doe je met zo’n verlaten jacht? Onderling hebben het even gehad over de bergingsrechten, maar de boot op sleeptouw nemen naar Auckland leek ons geen goed idee. Dus blijft het jacht drijven. En vormt het een bedreiging voor scheepvaart, eilanden en riffen.”

“We zijn blij dat we de boot overdag tegenkwamen. Was het ‘s nachts geweest, dan had het slecht kunnen aflopen. Zonder navigatieverlichting of wat voor signaal dan ook op die boot hadden we hem nooit gezien.”

“De positie hebben we doorgegeven aan de kustwacht, zodat het jacht misschien afgezonken of geborgen kan worden om erger te voorkomen.”

Sea Nymph toen ze werd verlaten.

Opvarenden jacht ‘gered’

De opvarenden van het 45 voet lange polyester jacht, Jennifer Apple en Tasha Fuiava, werden in oktober 2017 ‘gered’ door een de bemanning van een vissersschip en vervolgens door de Amerikaanse Marine gerepatrieerd. Naar eigen zeggen waren ze vijf maanden op drift geweest, maar hun verhaal rammelde aan alle kanten: romp en zeilen waren nog intact en ze hadden voldoende voedsel voor maanden.

Tags: , , Last modified: 15 februari 2018
Sluiten