Actueel

Vereeniging van Kustzeilers richt zich op duurzaam

11:10

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers (NVvK) viert haar 70e verjaardag en richt zich op een duurzame toekomst. Op zaterdag 10 september organiseren de kustzeilers het symposium Schoonheid van de Zee, want volgens de Kustzeilers kan het genieten van de schoonheid van de zee niet zonder een duurzame aanpak. Het symposium start om 14.00 uur in Kasteel Radboud te Medemblik.

Gastspreker Gerrit Hiemstra

MEDEMBLIK IMG_8417Op het symposium gaan verschillende sprekers in op de relatie tussen duurzaamheid en zeezeilen. Onder hen weerman Gerrit Hiemstra, hij spreekt over wat zeezeilers gaan merken van klimaatverandering. Daarnaast spreekt emeritus hoogleraar mariene ecologie Han Lindeboom over hoe mooi de ogenschijnlijk saaie en grijze Noordzee is en Peter Hoefnagels, schipper van het duurzame jacht Ya, over hoe een duurzaam jacht te bouwen en daar duurzaam mee te zeilen.

Duurzaam rond de wereld

Hoefnagels is van plan met Ya de wereld rond te zeilen zonder fossiele brandstoffen. Hij gebruikt uitsluitend energie van zon en wind. Op zondag 11 september gooit hij rond 12.00 uur de trossen los om aan zijn reis te beginnen. Ya zal dan worden uitgezwaaid door de Kustzeilers, die voor de haven van Medemblik een erehaag vormen. Het vertrek wordt omlijst door muziek van het huisorkest van Medemblik: Windkracht 13.

Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers

De NVvK werd vlak na de 2e wereldoorlog opgericht, in januari 1946. De oprichters wilden actieve zeilers bij elkaar brengen en geen sociëteitsvereniging worden. Zeilers moesten daarom tenminste 100 mijl achtereen of een kruistocht van 300 mijl op zee hebben afgelegd om voor het lidmaatschap in aanmerking te komen. Na 70 jaar is de NVvK nog altijd een club van actieve en serieuze zeezeilers. Zaken als zeemanschap en veiligheid staan hoog op de agenda, naast natuurlijk het plezier in het zeilen op zee en de gezelligheid met clubgenoten. En nu op de 70e verjaardag, met een blik op de toekomst, ook het thema duurzaamheid.

Hoewel de NVvK met het onderwerp van het symposium een serieus onderwerp aansnijdt, wordt er ook gefeest en gezeild tijdens het lustrumevenement. De verschillende activiteiten spelen zich af op en rond de haven van Medemblik, met Kasteel Radboud als centraal punt. De aankomst van de Kustzeilersvloot, onder stormtuig, op zaterdag 10 september rond 12.00 uur, zal een spectaculair beeld opleveren.

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten