Zeemanschap

Is jouw haven als veilig, schoon en duurzaam bestempeld?

18:30

We kunnen dit jaar 127 jachthavens in Nederland aandoen waar de Blauwe Vlag wappert. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft 183 vlaggen in Nederland toegekend. Daarvan mogen 127 jachthavens en 56 stranden het keurmerk op donderdag 6 mei weer in de mast hijsen.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Om dit keurmerk te voeren, moeten de genomineerden aan een aantal belangrijke criteria voldoen zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig en elk jaar wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de havens en stranden nog aan de eisen voldoen.

Er zijn vijf ‘nieuwe Blauwe Vlag-Havens’. Daarnaast zijn er ook nog eens 25 havens die de Groene Wimpel mogen ophangen. Klik hier voor een overzicht van de Blauwe Vlag-havens.

Geen feestelijk uitreikingsmoment

Net als vorig jaar kon ook nu het jaarlijkse uitreikingsmoment niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Om 11.30 uur werd het Blauwe Vlag-seizoen geopend met het hijsen van de vlag op de Hanzehaven in Elburg. Dit moment was live via Facebook te volgen.

Onlangs hebben we een artikel geschreven over het Blauwe Vaantje. Dit vaantje is bedoeld voor booteigenaren en schippers die zich op het water verantwoord, zorgzaam en milieuvriendelijk gedragen. Klik hier om meer over dat milieukeurmerk te lezen.

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten