Actueel

Uitstel zandfabriek Friese IJsselmeerkust door fel protest

08:25

Naast de rivieren moet ook het IJsselmeer zand voor de betonindustrie gaan leveren, maar daar hebben de Friezen vooralsnog een stokje voor gestoken. Door heftige protesten van omwonenden wordt er voorlopig geen besluit genomen over een groot zandwinningsproject aan de Friese IJsselmeerkust. De bewoners vrezen dat door het project de rust én het uitzicht in het beschermd natuurgebied verdwijnen.

Vanaf een kunstmatig eiland in het IJsselmeer, ongeveer vijf kilometer uit de kust tegenover Oudemirdum, zou de zandwinning moeten plaatsvinden. Het project wordt in totaal 250 hectare groot en zestig meter diep. Zandzuigers gaan 24 uur per dag, 30 jaar lang het zand winnen. Het werkeiland wordt ook voorzien van havens en kantoren, waar dag en nacht licht en geluid vandaan zullen komen. Volgens zandwinningsbedrijf Royal Smals is het IJsselmeerzand hard nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt.

Oudemirdum, ook wel de bruisende parel van Gaasterland genoemd (c) Romaine/CC BY-SA 1.0

In opstand

Een petitie tegen de zandwinning is binnen twee weken duizenden keren getekend. Ook voerden zo’n honderd bewoners zondag 25 november actie op de IJsselmeerdijk. Sprekers van natuurorganisaties, buurtbewoners, recreatieondernemers en anderen lieten hun stem horen. Daarnaast hielden de demonstranten een moment stilte om te genieten van de rust die er nu nog heerst.

De Tweede Kamer-partijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 zijn het ook niet eens met de zandwinning. Zij vragen aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of de gevolgde procedure voor de zandwinning correct is geweest. De partijen duiden aan dat zandwinningsbedrijf Royal Smals in totaal 120 miljoen kuub zand wil winnen in een belangrijk gebied voor bijzondere en beschermde vogels. Ook vragen GroenLinks, ChristenUnie en D66 zich af wat voor invloed het zandwinningsproject betekent voor de drinkwaterwinning uit hetzelfde gebied. Op die vragen heeft de minister nog geen reactie gegeven.

Tags: Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten