Actueel

Tuigers gezocht op Sint Maarten

15:55

Orkaan Irma

Twee weken terug heeft orkaan Irma een enorme ravage aangericht op Sint Maarten. Gisteren trok storm Maria nét langs het eiland heen. Het oog van orkaan José bleef gelukkig op ruim 120 kilometer afstand. De watersportbranche op Sint Maarten is ook niet gespaard gebleven.

Ravage Sint Maarten

Foto: Arie Kievit

De orkaan van de zwaarste categorie, met windstoten tot ver boven de 300 kilometer per uur, trof het eiland vol. Veel mensen zijn dakloos geworden en hebben helemaal niets meer. Ruim negentig procent van de bebouwing op het eiland heeft schade en een derde daarvan is totaal verruïneerd. Met man en macht wordt geprobeerd om het eiland zo snel mogelijk weder op te bouwen.

“Vooralsnog is de schade inventarisatie op Sint Maarten nog volop gaande, gelet op de korte tijd die er verstreken is en de (opbouw)werkzaamheden die plaatsvinden op Sint Maarten,” zegt Jeroen Boudestijn, woordvoerder van de Nederlandse Vertegenwoordiging. “Daarom is het momenteel lastig te zeggen wat de omvang van de schade aan zeilboten en jachthavens is.”

Geen geld en spullen

Foto: Niels Wenstedt

Het Nederlandse bedrijf CS Rigging is door de lokale FKG Marine gevraagd om in Nederland op zoek te gaan naar één zelfstandig opererend tuiger en mogelijkerwijs een leerling-tuiger. Zij zullen direct worden ingezet en zullen daar tot begin maart zijn. Huisvesting en het contract zal via CS Rigging verlopen. Geïnteresseerden kunnen hun sollicitatie naar info@cs-rigging.com sturen. FKG Marine hoopt zo snel mogelijk weer operationeel te kunnen zijn. Daarvoor hebben zij geen geld en spullen nodig, maar mankracht.

Vloot verwoest

Ook de vloot van verhuurbedrijf Dream Yacht Charter is niet ongeschonden gebleven. De zeilschepen zijn zwaar beschadigd of zelfs helemaal verloren gegaan. Het welzijn van de crew en huurders was prioriteit en dat was gelukkig het geval.

Alle boekingen richting Sint Maarten zijn verschoven naar eind oktober of gewijzigd naar andere bestemmingen. Er wordt per klant gekeken naar de mogelijkheden.
Nu al zijn er nieuwe boten op weg naar Sint Maarten om de basis daar zo snel mogelijk te herstellen. Het is namelijk van groot belang dat de toerisme op Sint Maarten weer snel op gang komt, omdat dat een heel belangrijk inkomstenbron is voor de bevolking van het eiland.

Sint Maarten Heineken Regatta

Ravage Sint Maarten

Foto: Arie Kievit

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de Sint Maarten Heineken Regatta begin maart volgend jaar gewoon van start gaat. Olivia van Sunsail, een grote sponsor van de zeilwedstrijd: “Voorlopig gaat de race gewoon door. We hebben nog niks doorgekregen vanuit de organisatie dat deze wordt afgelast. Wellicht zal het programma iets kunnen worden aangepast van deze 38e editie, maar daar is nu nog geen uitsluitsel over te geven.”
De Heineken Regatta is één van de grootste zeilevenementen ter wereld en trekt elk jaar meer dan 200 jachten en 500 toeschouwers uit landen over de hele wereld. Maar voor deze happening van start kan gaan, moet er eerst nog heel wat gebeuren op het eiland in de Carieb.

Chaos rondom
CNN maakte een 360-gradenreportage over de schade op Sint Maarten. Op deze video is de complete chaos, ook een verwoeste jachthaven, goed te zien.

Lees ook: Orkaan Irma verwoest Sint Maarten

 

Coverfoto: Niels Wenstedt

Tags: , Last modified: 21 september 2017
Sluiten