Actueel

Nu in Zeilen: 13 tips van zeilers voor zeilers

09:00

Het is nog maar maart, maar in ons hoofd zeilen we al weer. Nu alleen de boot nog ‘even’ vaarklaar maken. Met deze praktische oplossingen zou dat geen probleem moeten zijn.

Inpakken in plaats van afplakken
Wie vaart met een houten jacht of veel blank houtwerk aan boord heeft, zal regelmatig bezig zijn met lakken. Het
meeste werk daarbij is nog wel het afplakken van alle beslagen. In plaats van tape gebruiken we vershoud­folie om de
beslagen in te pakken. Zowel het inpakken als het verwijderen gaat een stuk sneller dan met afplakband. Bijkomend voordeel, vooral bij wat grotere onderdelen zoals kikkers, is dat de folie meteen het hele beslag tegen de verf beschermt.

Schone ankerbak
Er gaat weinig boven een mooi beschut ankerplekje: lekker vrij, geen directe buren en nog gratis ook. Om van deze voordelen te kunnen genieten moet het ankeren natuurlijk wel lukken. Een schone, droge ankerbak waarin anker, ketting en tros een plekje hebben, draagt daar zeker aan bij. Nu wil de afwatering van de ankerbak nog wel eens ver­stopt raken met modder of bladeren, waardoor alles nat en vies blijft. Om dit te voorkomen heb­ben we een rubber mat met gaten op maat gesne­den en neergelegd op de bodem van de ankerbak. Het deel van de mat dat bij de afwatering van de ankerbak ligt, hebben we voorzien van horrengaas dat als zeef fungeert. Zo voorkomen we dat het afwateringsgaatje verstopt raakt, terwijl de rubber mat met de grote gaten zorgt voor luchtcirculatie onder het ankergerei. Nu blijft alles mooi schoon en droog, en kun­nen we onze aandacht volledig richten op het laten slagen van de ankermanoeuvre.

Zeilen 03/2020

Ben je benieuwd naar de andere elf tips? Zo lees je onder ander over een aanleghulpje bij zijwind, krijg je een tip hoe je weer meer grip op oude schoenen krijgt en kom je meer te weten over een reddingstakel. Je vindt het artikel in Zeilen 03/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 maart verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Nikitje – iStock
Tekst: (red.) Fridtjof Gunkel Vertaling Olav Cox

Tags: , , , , , Last modified: 5 maart 2020
Sluiten