Actueel

Nu in Zeilen: zo maakt de vakman een huik in 10 stappen

17:00

De oude huik op de redactieboot Zoef was een doe-het-zelfproject van een redactielid. Hij overleefde het, maar zijn naaimachine niet. Hoe pakt een professional zoiets aan? Wij lopen een ochtend mee bij Halver Sails en krijgen een kijkje in de keuken.

In zijn loopbaan heeft Halver van Diest al duizenden huiken gemaakt, en dat zie je. Met snelheid, precisie en vakmanschap wordt de nieuwe huik gesneden en in elkaar gezet. Voor Van Diest in 2009 zijn eigen zeilmakerij startte, werkte hij bij diverse andere zeilmakers bij wie hij veel ervaring opdeed.

1. Opmeten

Het klinkt zo logisch, maar we noemen het toch maar even: de zeilmaker neemt pas alle maten op als het grootzeil op de giek zit. Daarbij wordt de omtrek van het zeil op drie verschillende punten van voor naar achter vastgelegd. Ook kijkt hij hoe hoog de huik op de mast moet komen; dit heet de stackhoogte. Vervolgens wordt ook nog de omtrek van de mast opgemeten.
Soms komt het voor dat de spinnakerboom aan de voorkant van de mast zit. Dit maakt niet veel uit, behalve dat in dit geval de rits aan de zijkant moet worden geplaatst. In de praktijk zie je dit echter niet heel veel.
Eerst de maten opmeten.

2. Benodigdheden

Als het gaat om een huik, gebruikt Van Diest altijd hetzelfde acryldoek. Dit doek is waterdicht door een speciale coating. Ademende eigenschappen zijn minder van belang; aan de onderkant staat de huik altijd open, dus ventilatie is er voldoende. Het doek is wel verkrijgbaar in veertig standaardkleuren.
De eenvoudigste en efficiëntste manier om een huik te maken is met steekgespen en aan de voorkant een rits. Ook in gebruik passen deze bevestigingsmaterialen goed bij de huik.
Bij de hals worden nog twee stuks klittenband aangebracht. Aan de binnenzijde, want klittenband kan niet goed tegen zonlicht. Het garen dat wordt gebruikt is van polyester katoen.

3. Mal snijden

Zeilen 04/2020

Ben je benieuwd naar de andere acht stappen? Bijvoorbeeld over de mal snijden, de kraag maken en de huik in elkaar naaien. Ook vind je meer informatie over de basisbehandeling en de intensievere wasbeurt voor de huik. Je leest het allemaal in Zeilen 04/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 april verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Bertine van Dijk
Met dank aan: Halver van Diest

Tags: , , , , , , , , Last modified: 14 april 2020
Sluiten