Actueel

Nu in Zeilen: Vermist?! Als een boot op zee verdwijnt

13:30

Raakt een zeiljacht vermist, dan stelt de Kustwacht een grootscheepse zoekactie in werking. Een reconstructie van de vermissing van zeiljacht TinTin laat zien wat er achter de schermen gebeurt op het moment dat een zeiler wordt vermist. “Je zet niet zomaar je volledige helikoptercapaciteit in.”

“Ik vond het raar dat ik nog niks van Hans en Lisanne had gehoord. Ze waren al twee dagen op zee,” zegt Ans Grul. Toch gaat ze op 20 juni 2018 rustig slapen. “Het kan altijd tegenzitten. Misschien is de wind weggevallen.” Haar man en dochter doen met de 6,2 meter lange TinTin, een Jouet Sheriff, mee aan de Small Ships Race. Vijftien boten zijn de vorige dag vanuit IJmuiden vertrokken naar het Engelse Pin Mill. Het is de derde keer dat Hans en Lisanne meedoen. Ans: “Ze waren goed voorbereid. Hans is technicus en heeft overal een back-up voor. Hij laat niets aan het toeval over.”

(c) Klaas Wiersma

Twee helikopters en een patrouillevoertuig

Om 01.30 uur schrikt Ans wakker van het geluid van haar telefoon. “Het was de wedstrijdorganisatie. Die vertelde dat ze een half uur geleden de Kustwacht hadden ingeschakeld, omdat ze zich zorgen maakten over Hans en Lisanne. Ze hadden al ruim 24 uur geen contact meer met TinTin.” Op het moment dat Ans de telefoon opneemt, zijn er al twee helikopters en een patrouillevoertuig in de lucht. Het Kustwachtcentrum in Den Helder heeft op basis van de snelheid van het schip, de laatst bekende positie en het weer een zoekgebied vastgesteld. Reddingswerkers proberen nu op de donkere Noordzee met man en macht een glimp op te vangen van TinTin.

Ernst van de zaak

Bij de Kustwacht is iedereen sinds middernacht in opperste staat van paraatheid. “Vermissingen zijn
lastige zaken. Er is een grote mate van onzekerheid, want wanneer is iemand ‘te lang’ onderweg? We moeten eerst vast zien te stellen wat de ernst van de zaak is,” zegt Rolf Landman, Duty Officer bij de Kustwacht. “We pellen het verhaal af en verzamelen zo veel mogelijk informatie, zodat we kunnen beslissen welke middelen we moeten inzetten.” De Kustwacht gaat om te beginnen na wie de vermissing heeft gemeld. “In het geval van TinTin was dat de organisatie van de race. Dat legt gewicht in de schaal. Dan weet je dat het waarschijnlijk een serieuze zaak is.
De andere deelnemers waren al een aantal uur binnen; de tijdslimiet van 32 uur was verstreken,” zegt Landman.

Zeilen 01/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de zoekactie? Wie doet wat bij een vermissing? En wat is er aan de hand met Hans en Lisanne? Je leest het in Zeilen 01/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hierdigitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 januari verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Katsuhiko Tokunaga/Dact,Inc.
Tekst: Floortje Gunst

Tags: , , , , Last modified: 6 januari 2020
Sluiten