Actueel

Nu in Zeilen: Als je dochter het roer in handen neemt

11:15

Als Puck van Disseldorp van zeventien voor school een project moet bedenken, komt ze al snel met een briljant plan: ze gaat met Kiriwiri, een Prout 34 kajuitcatamaran, naar Engeland varen om daar persoonlijk een cheque heen te brengen voor het goede doel. Zij wordt de schipper, vader
Jasper Themans mag mee als matroos.

Puck staat aan het stuurwiel als Kiriwiri rustig de box uit glijdt. Al eindeloos veel zeemijlen vaart mijn dochter met me mee, eerst in luier en zwemvest met pinguïnmotief, later als deeltijds bemanningslid en hangpuber. Nu zijn de rollen omgedraaid: Puck is schipper, ik ben matroos. Dat heeft ze anderhalf jaar geleden besloten, toen ze voor school een groot project mocht bedenken. Onderzoek naar de impact van vlees eten op het milieu stond een tijdje op nummer 1, tot haar drang naar avontuur de overhand nam. Ed Sheeran bracht uitkomst. Puck verdiepte zich in het door de sympathieke popster ondersteunde DROP4DROP en plakte de puzzelstukken handig aan elkaar. Leren zeezeilen, geld ophalen voor een goed doel en dit zelf met de boot in Engeland afleveren: dat maakt de wereld ook een beetje beter.

Eersteklas onderhandelingsmateriaal

De boot is zo geregeld. Daar hoeft ze mij maar één keer lief voor aan te kijken. Maar dat zeg ik natuurlijk niet! Er moet nog heel wat geklust worden aan mijn boot en dit is eersteklas onderhandelingsmateriaal. De afspraak wordt dat Puck meeklust en zichzelf klaarstoomt om het commando te voeren over Kiriwiri. In korte lesblokken praat ik haar door de stof voor Theoretische Kustnavigatie en het Vaarbewijs. Mijn hulp wordt gewaardeerd, mijn tempo niet; daar mag best een tandje bij. De uitleg dat ze dit niet alleen moet begrijpen maar het ook ondersteboven achterstevoren met een slaapdronken hoofd moet kunnen toepassen, komt aan.
Op eigen kracht werkt ze vervolgens de cursusboeken door en gaat ze fanatiek aan de slag met oefeningen. Bij het marifonie-examen is Puck veruit de jongste. De exami- nator lijkt plaatsvervangend trots te zijn en vertelt mijn dochter met een vette knipoog dat ze geslaagd is. De zeekaart aan de muur helpt om alle lesstof concreet naar haar eigen oversteek te vertalen. Tijdens ontbijt en avond- eten dwalen haar ogen regelmatig af, schuin omhoog, naar het werk van meneer Imray. Aan posters van idolen heeft ze nooit behoefte gehad, maar deze zeekaart wordt bijna aanbeden.

Zeilen 09/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de oversteek? Wat heeft Puck te vertellen over de sponsoractie en hoe ziet haar zeil-cv eruit? Wat betekent ‘achteruit te eten’? Waar draait het om bij zeezeilen? En wat stelt Plan B voor? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Jasper Themans
Tekst: Jasper Themans

Tags: , , , Last modified: 17 september 2020
Sluiten