Actueel

Heb jij een deelnemer van de Strontrace gespot?

15:18

De Strontrace ging maandag 21 oktober om 12:00 uur van start. De vloot begon in Workum en zette vervolgens koers over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam naar Warmond. Bij aankomst in Warmond wordt de stront gelost en na een verplicht rustuur keren de schepen weer terug richting Workum. Ben jij al ergens één van de deelnemers tegengekomen?

De schippers kunnen uit twee opties kiezen om het Zuidelijk IJsselmeer te bereiken. De op de heenreis gekozen route bepaalt ook de route van de terugreis. Kiezen ze op de heenweg voor het naviduct bij Enkhuizen, dan moeten ze op de terugweg via Lelystad. Kiest de schipper echter voor de Houtribsluizen bij Lelystad op de heenreis, dan mag hij op de terugreis kiezen uit Lelystad of Enkhuizen. De gemaakte keuze hangt af van weer en wind en van de inzichten van de schipper.

(c) Benno Kleerekoper

Wie wint de felbegeerde brijlepel?

Een nieuw element in de wedstrijd is dat de schepen dit jaar even afmeren in Oude Wetering. Daar ontvangen zij een lokaal streekproduct (een pot Veense augurken) als symbolische retourvracht naar Friesland.

De vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen naar Warmond en weer terug. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland.

Op het moment van schrijven, zijn de eerste deelnemers aangekomen in Warmond en maken zij zich op voor de terugreis richting Workum. Wie het eerst in Workum in de haven aanlegt, is de winnaar en komt in het bezit van de felbegeerde brijlepel.

Klik hier voor de tracker

Volg via Twitter het laatste nieuws rondom de Strontrace

Omslagfoto: Benno Kleerekoper

Tags: , , , Last modified: 24 oktober 2019
Sluiten