Actueel

Sportboat-zeilers gaan 12 en 13 september ‘los’ op het IJsselmeer

09:00

De Enkhuizen Sportboat Cup wordt in het weekend van 12 en 13 september gevaren. Onder het motto ‘Gang is alles!’ verzamelen sportboten vanuit heel Nederland en omstreken zich voor korte en intensieve zeilraces op het IJsselmeer. Eenheidsklassen zoals Maxfun 25, Fareast 28, J80, Laser SB20, SV14 en alle overige ‘light displacement’-boten met een geldige ORC-meetbrief verzamelen zich op het water. Mede door de weersvoorspelling kan het bijna niet anders dan een geslaagd wedstrijdweekend worden.

De organisatie van de Enkhuizen Sportboat Cup is in handen van Enkhuizer Watersport Vereniging Almere. In totaal hebben 36 teams zich ingeschreven en de wedstrijden worden verdeeld over vijf startvelden. Elke klasse vaart vier wedstrijden per dag, dus het zou zomaar kunnen zijn dat er meer dan dertig starts plaats gaan vinden. De sportboten zijn spectaculair om te zeilen, maar ook om in actie te zien.

Ook mindervalide zeilers gaan het water op

De deelname van de SV14-klasse maakt dit wedstrijdweekend extra uniek. De klasse is namelijk speciaal ontwikkeld voor mindervalide zeilers, maar toch heeft de boot alle kenmerken van een sportboat; veel zeil, een boegspriet en een grote gennaker. De boot wordt met twee personen gevaren, die achter elkaar op ingenieuze kantelbare stoelen zitten. Hierdoor kunnen teams met zowel invalide als valide zeilers competatief tegen elkaar varen. De Enkhuizen Sportboat Cup wordt het eerste evenement waarin deze klasse op groot water én op dezelfde baan als de overige klassen meevaart.

“Op een gegeven moment hebben we het idee geopperd op de SV14-klasse toe te voegen,” zegt Vester van de Enkhuizen Sportboat Cup. “Dat deze klasse meevaart tussen de andere klassen is tot nu toe nog niet eerder voorgekomen. De SV14-zeilers zijn nerveus maar tegelijkertijd ook dolenthousiast. Voor sommigen is het zelfs de eerste wedstrijd die ze varen. Hopelijk hebben ze het met én tegen elkaar erg leuk en kunnen we dit volgend jaar een vervolg geven. Voor ons als organisatie is deze primeur natuurlijk ook best spannend.”

‘Coronaproof’ gezelligheid

Vester: “Ik ben heel blij dat ons evenement doorgang kan vinden ondanks de het coronavirus. Normaal zijn we één van de vele evenementen maar dit jaar zijn we één van de eerste. Dat gegevens heeft ons wellicht wat meer onder de aandacht gebracht. De zeilers zijn blij dat ze eindelijk weer eens races kunnen varen!”

Op de haven gebeurt aanstaande weekend ook van alles. Vrijdags worden alle boten te water gelaten, zaterdag vindt de traditionele steigerborrel en barbeque plaats en zondagmiddag is de prijsuitreiking. Dat het walprogramma in de lastige coronatijd toch door kan gaan is te danken aan de zeer professionele en enthousiaste inzet van de Compagnieshaven en de Mastenbar. Beide opereren al de hele zomer ‘coronaproof’ en dus hebben ze genoeg ervaring om er een veilig evenent van te maken.

Omslagfoto: Enkhuizen Sportboat Cup

Tags: , , , , , , Last modified: 11 september 2020
Sluiten