Actueel

‘Spookschip’ spoelt na 1,5 jaar aan in Ierland (+video)

08:19

A U.S. Coast Guard aircrew aboard am HC-130 Hercules airplane from Air Station Elizabeth City, North Carolina, airdrops one weeks worth of food to the disabled cargo ship, Alta, approximately 1380 miles southeast of Bermuda, Oct. 2, 2018. The Alta became disabled while in transit from Greece to Haiti...(U.S. Coast Guard photo by Air Station Elizabeth City)

Het 77 meter lange ‘spookschip’ Alta is onlangs aangespoeld op de Ierse kust. Vermoedelijk is storm Dennis hiervoor de reden. Het vrachtschip, zonder opvarenden aan boord, werd door een hardloper op de rotsen bij het vissersdorp Ballycotton gespot. Het hoofd van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) van Ballycotton vertelde aan de Ierse krant Examinator dat hij “nog nooit zoiets verlaten had gezien”.

Naar aanleiding van een stroomstoring en een storm opkomst zijn in 2018, ten zuidoosten van Bermuda, tien bemanningsleden door de kustwacht van dit schip geëvacueerd. Alta (gebouwd in 1976) was onderweg van Griekenland naar Haïti. Sinds oktober 2018 heeft zij onbemand duizenden mijlen gedobberd. In september 2019 kwam een patrouilleschip van Royal Navy HMS Protector het ‘spookschip’ tegen, dit was midden op de oceaan.

Van wie is Alta?

Normaal gesproken blijven beschadigde of gezonken schepen eigendom van hun eigenaren vertelt de directeur van kustoperaties voor de Commissioners of Irish Lights, Robert McCabe, aan BBC News. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Als een dergelijk schip als een gevaar voor de scheepvaart wordt beschouwd, kunnen lokale autoriteiten in actie komen.

Volgens McCabe is ‘spookschip’ Alta een unieke situatie. Er zijn een aantal vragen rondom het vrachtschip voor Ballycotton. Wie is de eigenaar van Alta? Wat was de lading aan boord toen zij werd achtergelaten? Cork County Council, de Irish Coastguard en de Receiver of Wreck zullen uiteindelijk beslissen wat er met Alta wordt gedaan.

Je moet er niet aan denken dat je ‘s nachts op zee zo’n onverlichte gigant tegenkomt. Komt het vaker voor, zo’n spookschip? Zijn er regels voor het verlaten van een schip? Binnenkort lees je daar meer over op Zeilen.nl.

Lees ook: Gestrande boot Noordwijk na jaar eigendom van vinder

Omslagfoto: U.S. Coast Guard photo by Air Station Elizabeth City / Public domain

Tags: , , , , Last modified: 20 februari 2020
Sluiten