Nieuws

Losgeslagen schip: lek als een mandje

Julietta D. ramde maandag een olietanker en platform

15:18

Door storm Corrie raakte het 190 meter lange vrachtschip Julietta D. maandag op drift. Nadat het schip van het anker sloeg, botste het op een olietanker en dreef het af richting een windmolenpark in aanbouw genaamd Hollandse Kust Zuid. Inmiddels is het schip naar Rotterdam gesleept.

Julietta D. met lek (c) KNRM

Dubbele botsing

Julietta D. lag maandagochtend voor anker voor IJmuiden. Na de botsing met de nabije olietanker Perocha Star ontstond er een lek, waardoor veel water de machinekamer binnenstroomde. Hoe het schip kon losslaan is nog niet bekend. De olietanker was na de aanvaring stabiel. Julietta D. dreef vervolgens af richting een windmolenpark. Rond drie uur ’s middags raakte het schip de fundering van een platform van netbeheerder TenneT. TenneT bouwt het platform voor het windmolenpark Hollandsche Kust Zuid. Het was op dat moment onbemand.

Julietta D. vlak voor botsing met platform (c) KNRM

Reddingsactie

De Nederlandse en Belgische Kustwacht werden ingeschakeld. Hun eerste focus was het evacueren van de bemanning (zie onderstaande video van de Kustwacht). De achttien aanwezigen gaven aan het schip te willen verlaten en werden met helikopters van boord gehaald. Na de evacuatie werd de focus om het stuurloze schip onder controle te krijgen. Soeverein, Multratug 18 en van de KNRM de Koos van Messel werden ingezet. Rond vijf uur zette de Kustwacht met een helikopter drie bergers aan boord, om een sleepverbinding tot stand te brengen. Dit was erg lastig in verband met de weersomstandigheden. Door storm Corrie waren er hevige golven en wind, die snelheden van 125 km per uur bereikte. Om zeven uur lukte het om een sleepverbinding aan te leggen.

Evacuatie bemanning Julietta D (c) Kustwacht Nederland

Toen de bergers probeerden een tweede sleepverbinding tot stand te brengen, brak de kabel. Zowel op een sleepboot als op een reddingsboot viel een gewonde. De Kustwacht liet weten dat het geen zware verwondingen zijn. Zonder tweede sleepverbinding koers zetten richting Rotterdam was geen optie. De boten hebben op twaalf kilometer van de kust nog eens meer dan acht uur gewacht op betere weersomstandigheden. Om negen uur ’s ochtends was er een tweede sleepverbinding en tegen de middag kwam Julietta D. in Rotterdam aan.

Schade

De omvang van de schade aan het platform in het windmolenpark is nog onbekend. Het platform is een transformatorstation voor stroom die naar de wal gaat. In het windmolenpark Hollandsche Kust Zuid komen 140 windmolens van Vattenfal. De kapitein en eerste stuurman van de Julietta D. zijn aangehouden. De politie kijkt of ze terecht hun stuurloze schip hebben verlaten en aansprakelijk zijn voor de schade die is aangericht.

De kustwateren voor IJmuiden zijn erg druk in de zomer. Als zeiler is het van belang dat je kanaal 16 uitluistert op je marifoon, hier ontvang je meldingen over dergelijke gevaren.

Tags: , Last modified: 1 maart 2022
Sluiten