Actueel

Het kost miljoenen om dit ‘spookschip’ te bergen, maar voor wie is de rekening?

16:31

Herinner je je ‘spookschip’ Alta nog dat aanspoelde op de rotsen in Ballycotton afgelopen februari? Het 77 meter lange vrachtschip, zonder opvarenden aan boord, strandde destijds vermoedelijk door storm Dennis. Het was onbekend wie de eigenaar van het gevaarte is. Nog steeds is op deze vraag geen antwoord gevonden. Nu staat Ierland voor een lastig dilemma: gaan ze het voor vele miljoenen bergen of wordt zij aan haar lot overgelaten?

In 2018, naar aanleiding van een stroomstoring en een storm opkomst ten zuidoosten van Bermuda, zijn tien bemanningsleden door de kustwacht van dit schip geëvacueerd. Alta (gebouwd in 1976) was onderweg van Griekenland naar Haïti. Sinds oktober 2018 heeft zij onbemand duizenden mijlen gedobberd tot ze aanspoelde op de Ierse kust. 2,5 maanden later ligt het vrachtschip er nog net zo bij. “We proberen nog altijd te achterhalen wie de eigenaar is en dat proces kan een jaar duren,” vertelde een woordvoerder van de Ierse autoriteiten onlangs.

Bergen kost miljoenen euro’s

De bergingskosten worden geschat op vijf tot tien miljoen euro en het is de vraag of de overheid dit bedrag wil betalen. Commerciële waarde kent het schip niet, vanwege haar leeftijd en de schrootwaarde is laag. Inwoners van het Ierse stadje zien het ‘spookschip’ graag weggehaald worden. Vooral omdat er, voor corona de kop opstak, regelmatig toeristen op de Alta afkwamen om deze te bezichtigen.

Lees ook: ‘Spookschip’ spoelt na 1,5 jaar aan in Ierland (+video)

Omslagfoto: Colm Ryan/CC BY-SA 4.0

Tags: , , , , Last modified: 8 mei 2020
Sluiten