Actueel

Updates: spitsuur op de oceaan

17:13

Leg 02, Lisbon to Cape Town, day 12. Sailing down the coast of Brazil on board Turn the Tide on Plastic. Sun Hung Kai/Scallywag sails just 2.5 nm to leeward of Turn the Tide on Plastic. Photo by Sam Greenfield/Volvo Ocean Race. 16 November, 2017

Het is druk op de Atlantische Oceaan, want er zijn meerdere wedstrijden in volle gang. Onder andere de ARC, de Mini Transat en de Volvo Ocean Race. Hieronder lees je het laatste nieuws vanaf de Atlantic.

ARC

De ARC ging afgelopen zondag van start en de weersomstandigheden waren fantastisch. 186 boten (waarvan negen Nederlandse) zijn gisteren begonnen aan de 32e Atlantic Rally for Cruisers (ARC). De route van de toertocht, met wedstrijdelement, is van Las Palmas naar Saint Lucia. Een oversteek over de Atlantische Oceaan van circa 2700 zeemijl.

c) macifcourseaularge.com/cartographie

Gabart doet een gooi om het record te verbeteren (c) macifcourseaularge.com/cartographie

François Gabart

Op zaterdag 4 november startte Fransman François Gabart vanaf een denkbeeldige startlijn tussen Engeland en Frankrijk met zijn trimaran MACIF om een poging te doen om als snelste solo rond de wereld te zeilen. En dat gaat hem vooralsnog erg goed af. Gabart ligt maar liefst 824,63 mijl vóór op het record dat nu nog op naam staat van zijn landgenoot Thomas Coville. Coville deed er 49 dagen over. Momenteel ziet het ernaar uit dat Gabart binnenkort de nieuwe recordhouder is.

Mini Transat

Nederlander Sander van Doorn is afgelopen zaterdagavond rond 23.00 uur gefinisht in de tweede etappe van de Mini Transat. Ruim twee weken terug vertrokken ongeveer 80 Mini’s vanuit Las Palmas en zetten hun koers richting Martinique. Van Doorn heeft er 17 dagen, 19 uur en 53 minuten over gedaan om de afstand van 2700 mijl af te leggen. Hij is als dertigste over de finishlijn gekomen met zijn boot Air Charge. Vijftien deelnemers, zowel in de proto- als serieklassen, moeten nog arriveren in de Mini Transat.

Trimmer en roerganger Blair Tuke in actie aan boord van koploper MAPFRE (c) Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

Ruim twee weken terug gooiden de zeven teams, die deelnemen aan de Volvo Ocean Race (VOR), de trossen los in Lissabon. Portugal was het startpunt van de tweede etappe van de VOR richting Kaapstad. Deze afstand is 7000 mijl en de verwachting is dat de boten aan het einde van deze week in Kaapstad aankomen. Op dit moment ligt MAPFRE aan kop, gevolgd door Team Brunel en Vestas 11th Hour Racing. De teams hebben nog tussen de 1900 en 2000 mijl voor de boeg.

En ook nog…

Vorige week hebben de Franse zeilers Thomas Coville en Jean-Luc Nélias de Transat Jacques Vabre in recordtijd gevaren met de trimaran Sodebo Ultim‘.  Foilende trimaran Edmond de Rothschild – Gitana 17 finishte slechts een krappe twee uur later. De rest van de vloot zit nog ergens midden op de Atlantische Oceaan. Ook de ARC+ (Atlantic Rally for Cruisers Plus) is met 68 boten nog in volle gang.

Omslagfoto: Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Lees ook: Zó volg je de oceaanraces

 

Tags: , , , , , Last modified: 21 november 2017
Sluiten