Actueel

Alle soorten weer voor Ronde om Noord-Holland

19:21

Terwijl het weer donderdagmiddag omslaat, wagen veel van de 128 boten zich op het IJmeer richting Muiden voor de start van de Ronde om Noord-Holland.

Zeiljacht Festa is daar één van…
Terwijl de mast en zalings worden gestoft, poetst een ander lid het slijm van de waterlijn, lachend in de zon met tropische temperaturen. Festa vertrekt donderdagmiddag uit Lelystad en koerst richting Muiden. Totdat de lucht dichttrekt en de eerste bliksemschichten de hemel verlichten. “We zetten nu koers naar Almere om te schuilen,” laat schipper Marion Rustemeijer rond 16.00 uur aan ons weten. Een verstandige keuze, zo met het oog op de weersvoorspelling. Bovendien kan het team vrijdag nog steeds op tijd in Muiden zijn alwaar de Ronde van Noord-Holland vroeg van start gaat.

Route
Vrijdag 23 juni start de Ronde om Noord-Holland rond 10.00 uur voor Muiden, nabij Pampus. Traditioneel begint de ochtend met ontbijt voor de deelnemers, gevolgd door het weerpalaver. Twee uur daarna volgt de start. De boten zeilen via Enkhuizen naar het IJsselmeer, via Kornwerderzand naar de Waddenzee en vervolgens via het Marsdiep en de Noordzee naar de finish in IJmuiden. Naar verwachting komen de eerste boten zaterdagochtend rond 5.00 uur aan.

Weersverwachting
De weersverwachting voor de wedstrijd  is gunstig. Vrijdag wordt 15 tot 20 knopen wind uit het westen verwacht. Dat schiet lekker op. Vervolgens krimpt de wind geleidelijk naar het westzuidwesten. In de nacht verandert de windrichting nauwelijks en blijft de windsnelheid tussen de 15 en 20 knopen. Door de minimale veranderingen van de wind, naar verwachting, en de ‘ halfronde’ baan komt alles aan bod; upwind, downwind en alles ertussen. Waarschijnlijk vallen er wel een paar druppels regen.

128 teams
Dit jaar hebben 128 teams zich ingeschreven en ze zijn onderverdeeld in de volgende klassen: SW Hoog (toer-langzaam), SW Laag (toer-snel) SW-shorthanded, ORC 1 tot en met 4 en ORC double handed.

Voor de thuisblijvers
De boten met AIS zijn natuurlijk live te volgen. Dit kan bijvoorbeeld via MarineTraffic. Uiteraard kunnen de zeilers ook verwelkomd worden in IJmuiden. Om 16.00 uur staat steigerbier voor de zeukers klaar, gevolgd door diner en de prijsuitreiking. Voorgaande jaren was het een groot feest op de wal. Dus voor elke zeiler die niet zelf op het water zit is het een aanrader om een kijkje te nemen in IJmuiden.

Ronde om Noord-Holland
In 1995 werd de eerste Ronde om Noord-Holland georganiseerd. Inmiddels is het evenement, georganiseerd door de YSY, uitgegroeid tot één van de bekendste zeilwedstrijden – met toerelementen – van Nederland.

De trailer van de 2017 editie (bron: www.rondeomnoordholland.nl)

Tags: , Last modified: 23 juni 2017
Sluiten