Actueel

Sneekweek geeft vermaak voor zeilers en niet-zeilers

17:04

Het is bomvol op het Sneekermeer, zo’n 700 boten varen de Sneekweek. Voor vele zeilers is het altijd een mini-vakantie. Overdag zeilen, daarna borrelen met zeilvrienden en ‘s avonds slapen in de tent of aan boord.

Zo’n dag begint natuurlijk met een goed ontbijt bij de tent. Groepsgewijs, of nog even rustig alleen genietend van de ochtend voor de tent. Daarna richting boot, klaarmaken en het water op. Het duurt dan ook niet lang voordat het hele meer vol ligt. Aan de ene kant van het meer worden zo’n 36 starts op een dag afgewerkt, terwijl er aan de andere kant bij het starteiland wedstrijden worden gefinisht.

Een puzzelbaan
Voor buitenstaanders moet het een hele moeilijke puzzel lijken. Verspreid over het meer liggen allerlei boeien en de zeilboten lijken kris kras door elkaar te varen. Kenners van de Sneekweek weten wel beter, zij volgen de gekozen baan en varen netjes om alle boeien heen. Toch weten niet alle zeilers direct de weg over het meer te vinden. “Het is af en toe echt wel een puzzel”, “Ik volg gewoon de boot voor mij, dan moet het goedkomen”, zijn kreten die na de finish op de wal geroepen worden.

 Alles komt samen op het starteiland
Onder de zeilers zien we veel oud-kampioenen, maar ook veel toekomstige kampioenen. Van jong tot oud vaart hier rond en het gaat allemaal samen. Waar in de ochtend twee jonge jongens door het dolle heen weer aan land komen met de mededeling dat ze zijn omgeslagen; “Dat is onze eerste keer!”. Meren aan het eind van de middag twee oudere mannen aan met de mededeling: “We zijn niet eens omgeslagen met deze harde wind, helemaal niemand van de vloot”. Het gaat allemaal samen, zoals het hoort in de zeilsport. Welke leeftijd je hebt doet er niet toe, je hebt samen dezelfde hobby, en dat is zeilen.

Dit geldt overal op het starteiland, of je nu zeiler bent of niet, het gaat allemaal samen. Er heerst de hele dag zo’n goede sfeer, daar wil niemand iets van missen. De Sneekers komen dan ook graag even over met het pontje om die sfeer te proeven en gelijk te versterken. Koelboxen worden meegenomen, het blaasorkest komt langs en zodra alle wedstrijden voorbij zijn voegen de zeilers zich ook in het feestgedruis.

Op de hardzeildag zien we een kleine splitsing in de groep eilandbezoekers. De zeilers beginnen zich rond4 uur te onderscheiden van de feestvierders. Het Skûtsjesilen begint en wordt op het Sneekermeer gevaren. De fans bewegen zich naar de Roerkoning vanwaar het schouwspel goed te volgen is. Om na deze wedstrijd zich weer bij de feestvierders te voegen.

Voor wie nog nooit op de Sneekweek is geweest, het is een aanrader, of je nu zeilt of niet!

Foto’s: Eize Hoekstra

Tags: Last modified: 8 september 2017
Sluiten