Actueel

Rolex Sydney Hobart Yacht Race: eerste volledig professionele vrouwenteam

17:16

De eerste volledig professionele vrouwenboot voor de Rolex Sydney Hobart Yacht Race is donderdag 22 november in Australië aangekondigd. Eén van de crewleden is stuurvrouw Carolijn Brouwer. Samen met twaalf andere dames vormt zij team Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing. Het team, dat op tweede kerstdag uitvaart om aan de wedstrijd te beginnen, staat onder leiding van de Australische schipper Stacey Jackson.

Eerder deed Brouwer met vrouwenteam SCA mee aan de Volvo Ocean Race (c) Rick Tomlinson/Team SCA

“Het is de eerste keer in 73 edities dat er een vrouwenteam volledig bestaand uit professionals aan de start verschijnt,” zegt Brouwer. “We willen laten zien dat het mogelijk is om ons als dames te meten met de heren. Met de organisatie 11th Hour Racing hebben we daarnaast duurzaamheid hoog in het vaandel staan.”

“Om met een volledig professionele vrouwelijke crew naar Hobart te kunnen varen is een prachtige kans,” zegt schipper Jackson. “Als team zijn we trots om in de voetsporen te kunnen treden van de niet full-prof vrouwenteams die ons voor zijn gegaan. Tot Boxing Day zullen we intensief trainen als team. We zijn trots dat we het vrouwenzeilen kunnen promoten, maar we willen ook echt aandacht vragen voor de problemen die er zijn rond de vervuiling van onze oceanen.”

Rolex Sydney Hobart Yacht Race (c) AFP PHOTO / SAEED KHAN

Vrouwen met missies

De 13-koppige bemanning van het Ocean Respect Racing team wil op de 66 footer Wild Oats X serieus meedingen naar de eindoverwinning. Aan ervaring geen gebrek… Bij elkaar hebben ze in totaal 17 Volvo Ocean Races en maar liefst 68 Rolex Sydney Hobart Yachts Races gevaren.

Brouwer won eerder dit jaar de Volvo Ocean Race aan boord van Dongfeng Race Team. Eind oktober werd zij gekroond tot World Sailor of the Year en begin november werd de Conny van Rietschoten Trofee aan haar overhandigd. Momenteel zeilt Brouwer het WK A-cat.

Crewlijst Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing

Stacey Jackson – AUS – Schipper
Dee Caffari – UK – Reserve Person In Charge
Carolijn Brouwer – NED – Stuurvrouw
Libby Greenhalgh – UK – Navigator
Sue Cafer – AUS – Trimmer
Sophie Ciszek – AUS/US – Voordek
Katie Spithill – AUS – Tactiek
Vanessa Dudley – AUS – Trimmer
Bianca Cook – NZL – Trimmer
Jade Cole – AUS – Pit
Faraday Brooke Martin – AUS – Boat Captain
Keryn McMaster – NZL – Main Trimmer
Katie Pettibone – USA – Trimmer

Lees ook: Brouwer: “Ik kan jullie allemaal één voor één aan”

Omslagfoto: Salty Dingo/Ocean Respect Racing

Tags: , Last modified: 23 november 2018
Sluiten