Actueel

Recordpoging Jules Verne trofee opnieuw gestart

18:58

SAILING - IDEC SPORT IMAGE BANK 191015

IDEC Sport, de 30 meter lange trimaran van schipper Francis Joyon is vrijdagochtend van start gegaan in haar tweede poging de Jule Verne trofee voor de snelste wereldomzeiling te veroveren. Eind november staakte IDEC Sport haar eerste poging wegens onvoordelige weersomstandigheden. Het record is in handen van Loïck Peyron die er in 2012 met de Maxi-trimaran Banque Populaire V 45 dagen 13 uur 42 minuten en 53 seconden over deed. Naast schipper Francis Joyon bestaat de bemanning van IDEC Sport uit Alex Pella, Gwénolé Gahinet, Clément Surtel, Sébastien Audigane en Bernard Stamm. Om het record te verbeteren moeten de zeilers op maandag 30 januari om 22 uur ‘s avonds terug zijn op de finishlijn tussen Ouessant en de Lizard.

IDEC SPORT

IDEC SPORT

 

Jules Verne trofee

Geïnspireerd door het boek De Reis om de wereld in tachtig dagen (1882) van de auteur Jules Verne bedacht de Fransman Yves Le Cornec in 1985 de Jules Verne Trofee. De uitdaging was om in een tijd van minder dan 80 dagen rond de wereld te zeilen. De regels werden in 1990 opgesteld met de hulp van beroemde zeilers zoals Sir Robin Knox-Johnston, wijlen Sir Peter Blake en Bruno Peyron. De prijs is voor de schipper van het schip dat zonder fysieke hulp van buiten af non-stop het snelst rond de wereld zeilt vanaf de startlijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard Vuurtoren in het Britse Cornwall. Sinds 1993 werd er 24 keer gestart en het record werd negen keer gevestigd. De eerste die dat deed was Bruno Peyron in 1994 met 79 dagen 6 uur en 15 minuten. De focus van de uitdaging is inmiddels verschoven naar een eindtijd van onder de 40 dagen.

Joyon en zijn mannen zijn live te volgen via deze tracker.

 

Ook solorecord goed onderweg

Het seizoen voor snelle wereldomzeilingen is in volle gang, want naast Joyon die zojuist gestart is, zijn ook de Vendee Globe vloot en de solo recordpoging van Thomas Coville op Sodebo Ultime nu in volle gang. Coville doet momenteel een voortvarende poging om het solo non stop rond de wereldrecord dat toevallig ook in handen is van Francois Joyon te verbeteren. Dat record staat op 57 dagen 13 uur en 34 minuten. Momenteel is Coville op weg terug naar huis in de Zuidelijke Atlantische Oceaan bezig met het laatste deel van zijn recordpoging. Hij heeft ter hoogte van de evenaar een voorsprong van zo’n 2000 mijl op het record van Joyon uit januari 2008. Zie ook http://tour-du-monde.sodebo.com/

 

Tags: Last modified: 1 september 2021
Sluiten